Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Στήριξη στους πυρόπληκτους”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας, Ζ, Ράπτη στο Χ-τύπο

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και δοκιμάζεται, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, που πλήττουν την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη αυτή την περίοδο.

Πέρα και πάνω από τις μεγάλες ζημιές και καταστροφές που απομειώνουν τον δασικό πλούτο μας, μετρούν εκείνες που αφαιρούν ζωές – κι αν όχι  ευθέως, με την έκθεση των σωμάτων στο καμίνι της πυρκαγιάς, εμμέσως, με την έκθεση της ψυχής στην απόγνωση. Όλοι μας νιώσαμε αισθήματα βαθιάς οδύνης μαθαίνοντας για τον 80χρονο άνδρα που αυτοκτόνησε στην Ανθούσα, όταν είδε την πυρκαγιά να πλησιάζει προς το σπίτι του.

Αυτός ο ηλικιωμένος συμπολίτης μας είχε βιώσει το δράμα ενός πυρόπληκτου ήδη τρεις φορές. Το σπίτι του είχε καεί τρεις φορές στο παρελθόν από πυρκαγιές και αυτοκτόνησε αισθανόμενος ότι δεν αντέχει να πιει και τέταρτη φορά αυτό το πικρό ποτήρι.

Εμείς στο Υφυπουργείο Υγείας, με αρμοδιότητες Ψυχικής Υγείας, υποχρεούμαστε να σπεύσουμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη – κι είναι πολλοί αυτές τις ημέρες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και την Ανατολική Αττική.

Επισκέφτηκα περιοχές της Βόρειας Αττικής, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Από την ενημέρωση που είχα, έγινε σαφές για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Ανακοίνωσα την απόφασή μου να ενισχυθεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλούν δωρεάν τη γραμμή 10306, οι ενήλικες την επιλογή 1 και τα παιδιά την επιλογή 3, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών.

Επίσης, θα συγκροτηθούν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών, μόλις επιχειρησιακά σταθεί αυτό δυνατόν.

Και στις πυρκαγιές και όπου αλλού μας χρειαστούν οι Έλληνες, ο σκοπός μας είναι πάγιος: δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη, για να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ