Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Ρέστα» Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί να διαμορφώνει η Αθήνα, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατηγική των προκλήσεων και απειλεί ακόμη και με πόλεμο.

Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας στην παρούσα φάση, είναι να υποχρεώσει την Τουρκία να παίξει στο «γήπεδο» της διπλωματίας, προκειμένου να την  οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Die Welt για την εντολή Ερντογάν να βυθιστεί ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος, δείχνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, οι δηλώσεις τόσο της Α. Μέρκελ, αλλά και η σκληρή ρητορική από τον Εμ. Μακρόν, καθιστούν σαφές ότι πολύ δύσκολα ο Τ. Ερντογάν θα καταφέρει να περάσει τα «θέλω» του.
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στους κόλπους της ΕΕ, το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου «η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα» δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απομόνωση.
Εάν προσθέσει κανείς τη φράση του Προέδρου της Γαλλίας «η Τουρκία σέβεται μόνο λόγια που γίνονται πράξη», εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Ερντογάν είναι απελπιστικά μόνος του.
Η Αθήνα βέβαια δεν πρόκειται να μείνει στα καλά λόγια των  δύο κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε., καθώς δείχνει αποφασισμένη να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την απομόνωση της Τουρκίας.
Η μεγάλη ευκαιρία είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «27» ηγετών της Ε.Ε την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχει προγραμματίσει για 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου θα βρεθούν η κρίση της πανδημίας, η ψηφιακή μετάβαση, η εμβάθυνση της ενιαίας αγορά, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Πηγές από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η Τουρκία και οι τουρκικές προκλήσεις στην Μεσόγειο και κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο.

Νέο τοπίο
Το γεγονός μάλιστα ότι ο προγραμματισμός προβλέπει τη φυσική παρουσία των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο πρωθυπουργός θα παίξει τα «ρέστα» του σε διπλωματικό επίπεδο και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του για να αναδείξει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου, θα επισημάνει όμως σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι προκλήσεις και τα παιχνίδια πολέμου.
Η συγκεκριμένη ρητορική της Αθήνας, έχει εκθέσει συνολικά την Άγκυρα και προσωπικά τον κ. Ερντογάν, ο οποίος δείχνει τεράστια αδυναμία να αντιμετωπίσει την Ελλάδα στο επίπεδο της διπλωματίας.
Εάν σε όλα αυτά προστεθούν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η κρίση του κορονοϊού που λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει για το καθεστώς Ερντογάν.

Στρατηγική έντασης
Οι προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν αιτία πολέμου το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να εκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, δείχνουν και τον πανικό της Άγκυρας.
Ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να δηλώνει κυνικά ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή άλλες 90 ημέρες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει τη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας.
Ωστόσο, η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση να μπει σε τέτοια αντιπαράθεση, και επιμένει σε «νόμιμα δικαιώματά»  αλλά και «θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».
Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας για απειλή χρήσης βίας σε μια από τις γειτονικές της χώρες, έχει προκαλέσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών.
Άπαντες άλλωστε γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και η άσκηση δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία.

Ασφυκτικά περιθώρια
Τα περιθώρια πλέον για το καθεστώς Ερντογάν έχουν στενέψει ασφυκτικά, καθώς έχει περίπου 20 ημέρες στη διάθεσή της, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Εάν δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, το βέβαιο είναι ότι ο «Σουλτάνος» θα βρεθεί απομονωμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και συνολικά για την Τουρκία.
Υπ’ αυτή την έννοια η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, είναι καθοριστική και το ερώτημα είναι εάν θα επιλέξει το δρόμο του έντιμου συμβιβασμού ή εάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις.
Στην πρώτη περίπτωση η κρίση στις σχέσεις του με την Ευρώπη θα λάβει τέλος, ενώ στη δεύτερη θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές επιπτώσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για την τουρκική οικονομία.
Οι κυρώσεις θα έχουν σχέση με τον τραπεζικό και βιομηχανικό τομέα, την απαγόρευση δανεισμού της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες, τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την απαγόρευση ταξιδιών.

Ο… απρόβλεπτος
Το ερώτημα είναι πλέον μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κ. Ερντογάν, καθώς είναι κοινό μυστικό πως πρόκειται για έναν «απρόβλεπτο παίχτη», που δεν ξέρει κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει. Το δημοσίευμα της Die Welt, δείχνει ότι είναι ικανός για τα πάντα, ακόμη και για ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, που θα οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στην ανατολική Μεσόγειο.
Το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι η αποκλιμάκωση της έντασης είναι στο χέρι του, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την προσωπική διαπραγμάτευση με την Α. Μέρκελ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ