Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο: Η διατροφή γίνεται κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας”, του Π. Γερουλάνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ»

«Είσαι αυτό που τρως» έλεγαν οι παλιότεροι. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοούσαν, από τότε όμως που το έλεγαν, εκατοντάδες μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή με τη σωματική, την ψυχική υγεία και τη μαθησιακή δυνατότητα. Η παράταξή μας «Αθήνα Είσαι Εσύ», μέσα στην προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή στην πόλη μας καλύτερη, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη σεξουαλική παρενόχληση, τις σχολικές επιτροπές και τώρα, αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία για τα σχολικά κυλικεία, προτείνοντας τη δημιουργία του πιλοτικού προγράμματος «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο».

Τα παιδιά μας, περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους στο σχολικό περιβάλλον. Κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν, ασκούνται και φυσικά, τρώνε. Ο ρόλος του σχολείου και ιδιαίτερα του σχολικού κυλικείου στην καθημερινή τους διατροφή και στην ανάπτυξή τους είναι για τον λόγο αυτό πολύ σημαντικός. Ειδικά στη χώρα μας όπου σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει ζητήματα παχυσαρκίας, το σχολικό κυλικείο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν κοιτάξει κάποιος τη σχετική νομοθεσία, θα διαπιστώσει ότι ο κανονισμός για τα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις κρατικές προδιαγραφές, τα σχολικά κυλικεία θα μπορούσαν να είναι «πρότυπα». Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πολλούς λόγους. Αν όμως τα κυλικεία μας αποκτήσουν τη δυνατότητα και τα κίνητρα να «σηκώσουν» την ευθύνη της σωστής διατροφής των παιδιών στα σχολεία, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για την υγεία και την ευεξία των παιδιών, όσο και για την οικονομία των γονέων.

Για αυτό, εμείς στη δημοτική παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ», αναλαμβάνουμε ακόμα μια πρωτοβουλία, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή Πρότυπων Σχολικών Κυλικείων στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα της προτυποποίησης των σχολικών κυλικείων, έχει σκοπό να διατίθενται τα ενδεδειγμένα προϊόντα διατροφής καθώς και να συμβαδίζουν τα σχολικά κυλικεία με τις υγειονομικές διατάξεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργή συμμετοχή εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων μέσα από μια ενημερωτική εκστρατεία Αγωγής Υγείας σχετικά με τη σημασία της διατροφής στο σχολείο.

Στόχος μας είναι να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε ακόμα και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχουμε την πιλοτική λειτουργία Πρότυπων Σχολικών Κυλικείων. Δύσκολο, Ναι, και οι λόγοι είναι πολλοί. Ανέφικτο; Όχι. Για αυτό και η εφαρμογή του προγράμματος προτείνουμε να είναι εθελοντική, διότι υπάρχουν οι επαγγελματίες που μπορούν να το εφαρμόσουν άμεσα. Έτσι, όλοι μαζί θα δούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα αξίας, με τελικούς ωφελούμενους τα παιδιά μας. Μια αλυσίδα αξίας που επίσης συμπεριλαμβάνει τους Έλληνες παραγωγούς – προμηθευτές, και φυσικά την ελληνική οικογένεια, αναβαθμίζοντας το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική του σημασία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ