Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Προειδοποίηση Σγουρού για τα έργα του ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις


Σε τέλμα βρίσκονται όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα της Περιφέρειας Αττικής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος, να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα και εντός των προβλεπομένων προθεσμιών και να χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι, επισημαίνει ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Σγουρός.
Όπως τονίζει σε δηλώσεις του, η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει εδώ και καιρό η Κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να έχει κηρυχτεί, είτε άτυπη, είτε ακόμη και επίσημη διακοπή εργασιών σε μια σειρά προγραμματισμένων έργων υποδομών, κοινωνικής αλληλεγγύης, αντιπλημμυρικής προστασίας, που εκτελούνται σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη το κόστος που πληρώνει η οικονομία και η κοινωνία είναι τεράστιο, αφού χάνονται θέσεις εργασίας και πολύ σημαντικά έσοδα, που θα εισέπραττε το κράτος από τον ΦΠΑ.
Με δεδομένο το γεγονός ότι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης όλων των ενταγμένων έργων είναι η 31/12/2015, ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι εάν δεν δοθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να ζητηθούν πίσω τα λεφτά που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί, για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν εντός των προθεσμιών.
Επίσης τα έργα, είτε θα μείνουν ανολοκλήρωτα, είτε για να ολοκληρωθούν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), προκαλώντας έμφραγμα στην εθνική οικονομία. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να μπορούν να περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ, γεγονός όμως που θα σημάνει τη δραστική μείωση των διαθεσίμων πόρων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνιστούν τραγικό πισωγύρισμα για την Αττική, που είχε περάσει σε τροχιά ανάπτυξης με απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ άνω του 80 %. Σήμερα η κατάσταση έχει βαλτώσει ολοκληρωτικά. Εάν δεν δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ πέραν της 31-12-2015, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες της Αττικής. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λύσει άμεσα το ζήτημα που σχετίζεται με την επιζητούμενη ανάπτυξη της χώρας μας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα».

Διαβάστε και την απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας:

Ρένα Δούρου σε Σγουρό: Θυμηδία προκαλούν τα κροκοδείλια δάκρυα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ