Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτική «κουζίνα»: Η απλή αναλογική και τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά ρευστό τείνει να γίνει το πολιτικό τοπίο, λόγω των δραματικών εξελίξεων που προκαλούν τόσο η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, όσο και το μέτωπο του κορονοϊού.

Η ακρίβεια καλπάζει, η πανδημία δεν μπορεί ακόμη να ελεγχθεί και το βέβαιο είναι ότι ακολουθεί ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές ανατροπές.

Η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται, είναι όμως σαφές ότι οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πραγματικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Η νέα χρονιά και κυρίως το πρώτο τρίμηνο του έτους θα βρει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με μεγάλα διλήμματα που είναι πολύ πιθανό να τον υποχρεώσουν να αναθεωρήσει τη στρατηγική του.

Η δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ουδείς όμως είναι σε θέση να πει τι θα γίνει εάν αρχίσει να διαμορφώνεται αντικυβερνητικό κλίμα λόγω της ακρίβειας.

Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει ήδη να εξυφαίνονται σενάρια για νέο πολιτικό τοπίο, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Όπως εξηγούν οι θιασώτες αυτών των σεναρίων, με όχημα την απλή αναλογική, είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. να επιχειρήσουν να θέσουν στο περιθώριο τον κ. Μητσοτάκη.

 

Κυβερνητική φθορά

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν έχει σχέση τόσο με την κυβερνητική φθορά, που μπορεί να ρίξει τη Ν.Δ. στο 32%-33%, γεγονός που θα επιτρέψει στους κ.κ. Τσίπρα και Παπανδρέου να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στην περίπτωση μάλιστα που στο αντικυβερνητικό μέτωπο προστεθεί και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη – ο οποίος πάντως το έχει απορρίψει-, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην και η πολιτική «τράπουλα» θα ανακατευτεί.

 

Η… φημολογία

Στο παρασκήνιο πάντως η φημολογία οργιάζει και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη μιλήσει για προοδευτική διακυβέρνηση, που τον φέρνει πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα που θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία αντιδεξιού μετώπου για να φύγει ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Δείτε επίσης: «Πάγωσε» ο χρόνος στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Το κεφάλαιο Γεννηματά & τα 2+1 αγκάθια στο δρόμο προς τις κάλπες

 

Ωστόσο, υποψήφιοι αρχηγοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος απορρίπτουν σε όλους τους τόνους τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοικτά για τις μελλοντικές συνεργασίες.

Μέσα σ’ αυτό το θολό κλίμα, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική λύση σε περίπτωση εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής είτε πρόωρα είτε με την εξάντληση της τετραετίας.

 

Οι συσχετισμοί

Η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη από τη στιγμή που ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί είτε σε τρεις μήνες, είτε τον Ιούνιο του 2023.

Εάν για παράδειγμα υποχωρήσουν τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. ακόμη και εάν είναι πρώτο κόμμα, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Με αρχηγό τον κ. Παπανδρέου υπάρχει πεδίο συνεργασίας, με νικητή τον κ. Λοβέρδο, κάτι τέτοιο αποκλείεται, ενώ εκ των διεκδικητών της ηγεσίας Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να μπει σε τέτοια διλήμματα.

 

Συμπορεύσεις

Ζητούμενο είναι επίσης, εάν ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να πάει απευθείας σε νέες εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική με δεδομένο ότι αποκλείεται να προσεγγίσει ποσοστό 50%+1 για να κάνει νέα κυβέρνηση.

Η απάντηση έχει σχέση με τη δυναμική που θα έχει η Ν.Δ., καθώς είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να δώσει την ευκαιρία συγκυβέρνησης σε ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εάν αρχηγός του είναι ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι ο κ. Λοβέρδος με τη στάση που έχει έως τώρα τηρήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διευκολύνει μια κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Επισημαίνουν δε, ότι με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε φρένο στα σενάρια μιας κυβερνητικής αβεβαιότητας εξαιτίας της απλής αναλογικής που δεν οδηγεί σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

 

Ελληνική Λύση

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ουδείς πρέπει να ξεχνά και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ξαναμπαίνει με άνεση στη Βουλή.

Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε γενναίο άνοιγμα προς το πολιτικό Κέντρο που δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια κυβερνητική συνεργασία με αυτό το κόμμα.

Στην πολιτική βέβαια όλα είναι πιθανά, ιδίως όταν το διακύβευμα είναι η εξουσία, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο, ακόμη και εάν υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ