Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παρουσιάστηκε η εικόνα της “νέας Ελλάδας” – Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό τη σκιά της Ακρόπολης και στα μονοπάτια της Αρχαίας Αγοράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασαν το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συνομίλησαν και με πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βίντεο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Κομισιόν περπάτησαν δίπλα από τον ναό του Ηφαίστου και με φόντο την στοά του Αττάλου αλλά και τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως μίλησαν για την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακάμψουν και να βγουν ισχυρότερες από την πανδημία.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0

«Η Ελλάδα είναι από τις ωφελημένες χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως το ελληνικό σχέδιο έτυχε κολακευτικών σχολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία επικεντρώνονται οι περισσότεροι πόροι. Το σχέδιο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης έχει τίτλο (Ελλάδα 2.0) που υποδεικνύει την Ελλάδα του μέλλοντος. «Ένα όνειρο ετών γίνεται παραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

“Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία Πρόεδρε. Και γι’ αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες.

Ένα όραμα πολλών ετών, λοιπόν, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της.

Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες. Εκείνες οι εθνικές πρωτοπορίες οδήγησαν τελικά, και χάρη στις δικές σας προσπάθειες, σε κοινοτικές επιτυχίες. Και έτσι σήμερα ένα «άβατο» του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος.

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.

Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Δεν είναι τυχαίο που -εξ όσων γνωρίζουμε- το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι.

Το δηλώνει άλλωστε και η επιλογή τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητή Ursula,

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του.

Όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας. Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση. Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Θα τονίσω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι πραγματικά «Εθνικό». Καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες.

Ταυτόχρονα, συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αλλά ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας.

Κλείνω με μία αναφορά στην Αρχαία Αγορά, στην οποία βρισκόμαστε. Στην «καρδιά» του παρελθόντος μας. Αλλά και στην παντοτινή έδρα της Δημοκρατίας, που σήμερα υποδέχεται ένα σύγχρονο επίτευγμά της: Τον Οδικό Χάρτη για τα κοινά μας βήματα προς την ανάπτυξη. Από όλους και για όλους. Σε λίγο, μάλιστα, σε αυτόν εδώ το χώρο, θα μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση με πολίτες για το θέμα αυτό.

Απ’ την κλασική εποχή τούτο το πολυσήμαντο τοπόσημο αντιπροσωπεύει την αυγή αλλά και την ακμή του πολιτεύματός μας. Και, ταυτόχρονα, την οικονομική πρόοδο της Αθήνας και την άνθιση του ελληνικού πνεύματος.

Γιατί εδώ, αγαπητή Ursula, ήταν η έδρα της Βουλής των Πεντακοσίων. Εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των δικαστηρίων. Αλλά ήταν και το σημείο στο οποίο έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και φυσικά επηρέασαν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εδώ ήταν η πλατεία της «Κοινότητας». Γι’ αυτό και ήταν ιερή.

Εικοσιπέντε αιώνες μετά, η Αρχαία Αγορά υποδέχεται τη σύγχρονη Ευρώπη με την ίδια ισχυρή αντίστιξη. Γιατί, όπως και τότε, δικαιότερη ευημερία σημαίνει βαθύτερη Δημοκρατία.

Και η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να εμπνέουν και να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας τις κρατήσουμε, λοιπόν, για οδηγούς και στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε. Ursula, για μία ακόμα φορά καλώς όρισες στην Αθήνα, καλώς όρισες σε αυτόν τον πολύ ξεχωριστό χώρο.”

 

Όσα δήλωσε η κα φον ντερ Λάιεν

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε την τοποθέτησή της με ευχαριστίες στον πρωθυπουργό για την φιλοξενία. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς εσείς οι Έλληνες αντιδράσατε στην πανδημία», είπε και συνέχισε λέγοντας πως είναι πολύ χαρούμενη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγο πριν είχε εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, έπειτα από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη, και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά. «Θέλω να σε ευχαριστήσω, Κυριάκο, για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», τόνισε.

«Το ελληνικό σχέδιο θα κάνει την Ελλάδα ισχυρότερη από ποτέ. Θα αλλάξει το μέλλον για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά. Ξεχώρισε δε το «ευχαριστώ» της Προέδρου της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό στα ελληνικά.

Εντυπωσίασε με την παρουσίασή του ο Κ. Πιερρακάκης

Στην συνέχεια αφού περπάτησαν στην Αρχαία Αγορά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκαν μπροστά από μία οθόνη στην οποία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με σύνδεση από τα κεντρικά της Πολιτικής Προστασίας μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» καθώς και για τα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν γίνει αλλά και για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στην προσπάθεια αυτή.

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις της βίβλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως καταλύτης της στρατηγικής μας για το ψηφιακό άλμα, καθώς μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του. Το τμήμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνει ένα πλήρες πλέγμα τέτοιων έργων. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις, θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον».

Η πρώτη κατηγορία, σημείωσε ο Υπουργός, «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων -να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Η δεύτερη κατηγορία είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους -ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε».

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων στηρίζεται στη διαλειτουργικότητα ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και την λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.

Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού 

Σε απευθείας σύνδεση με ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στον Πειραιά, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη ο κ. Γιάννη Μαστρονικόλα και παρουσίασε το σχέδιο για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μέσω του επανασχεδιασμού και της συνολικής μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η χώρα μας.

Βασικά στοιχεία του σχεδίου θα είναι η ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και την ανάπτυξη δράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης υποστήριξης των ανθρώπων που αναζητούν εργασία και της επένδυσης σε προγράμματα ιδιωτικής απασχόλησης για άνεργους εργαζόμενους με κίνητρα πρόσληψης. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης των δεξιοτήτων και στην αποδοτικότητα του συστήματος της διά βίου μάθησης.

Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος

Aπό ένα πρότυπο οινοποιείο στο Αμύνταιο παρουσιάστηκε η στρατηγική της Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός ακόμα πιο ποιοτικού και πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος, μέσω της αναβάθμισης υποδομών, της καλύτερης προβολής της χώρας και της καλλιέργειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Επιλέξαμε το ακριτικό Αμύνταιο Φλώρινας προκειμένου να παρουσιάσουμε το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου “Ελλάδα 2.0”» σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

«Βρισκόμαστε στο “Κτήμα Άλφα”, ένα πρότυπο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1997 στο Αμύνταιο, εδώ, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του αγροτουρισμού αποτελεί μέρος του Πράσινου Πυλώνα του προγράμματός μας για την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Σε αυτόν εντάσσονται έργα Πράσινης Ανάπτυξης, ψηφιοποίησης και οργάνωσης των προορισμών μέσω των Destination Management Organizations (DMOs), καθώς και η ανάδειξη νέων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, οργανικά ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο “Γαλάζιος”, ο οποίος αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε εγκαταστάσεις όπως λιμένες και μαρίνες, τη διαμόρφωση προσβάσιμων παραλιών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τα καταδυτικά πάρκα. Όλες μας οι δράσεις, κατατείνουν: α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους, β) στην ανάδειξη νέων προορισμών και, κυρίως γ) στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού.

Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη προορισμών που θα προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε περιοχές, υπηρεσίες και αγαθά που βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας.

 

Συζήτηση με τους πολίτες

Μετά τις συνδέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πάλι στην Αρχαία Αγορά, Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν βρέθηκαν με Έλληνες πολίτες και συζήτησαν για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Οι δυο τους απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το πώς αυτό θα επηρεάσει θετικά την ζωή και την καθημερινότητα όλων των ομάδων της κοινωνίας, από μαθητές, έως μικρομεσαίους επιχειρηματίες, γονείς, ΑμΕΑ κ.α.

 

[Πηγή: protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ