Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Μ. Κόνσολας: «Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και νέα συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην δεύτερη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Πορτογαλική Προεδρία, παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε, η πρόταση στηρίζεται σε δύο άξονες:

1ον : στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου
2ον : στην επαναδιαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας πάνω σε νέες βάσεις

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η ενιαία στάση και οι ενιαίοι κανόνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, συνδέονται με την ενίσχυση του κύρους και του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας, ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι : «Το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας πρέπει να αποτελεί πιλότο και για οποιαδήποτε άλλη συμφωνία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Πρέπει να δίνει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου για μια χώρα της Ε.Ε., στο τουρκικό έδαφος.

Αυτή η συμφωνία πρέπει να συνδέεται με ενεργό παρουσία της frontex στο έδαφος της τρίτης χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας, ώστε να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και να αντιμετωπίζουν από κοινού τα κυκλώματα της παράτυπης μετανάστευσης.

Να επιβάλλεται και να γίνεται αποδεκτή η επιστροφή όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους, στην τρίτη χώρα.

Το νέο αυτό πλαίσιο συμφωνίας και κυρίως η τήρησή του, θα αποτελούν προαπαιτούμενο για τις πολιτικές στήριξης και οικονομικής συνεργασίας που θα εκπονεί η Ε.Ε για τις τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία».

Ο κ. Κόνσολας κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε πως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκβιάζεται και αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα απέναντι σε τρίτες χώρες που μετέρχονται πρακτικές που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ