Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Παρεμβάσεις”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όπως την παγκόσμια πανδημία, αλλά και την εισαγόμενη κρίση ενέργειας, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια κατόρθωσε να πάρει πρώτη το νέο ΕΣΠΑ έχοντας προηγηθεί από οικονομίες μεγαθύρια της ΕΕ. Η Ελλάδα, στο τελευταίο Eurogroup έλαβε το πράσινο φως για την τελευταία δόση των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω σχεδίου, υπευθυνότητας αλλά και εμπιστοσύνης που έχει κατορθώσει να κερδίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Το Eurogroup, με αυτή την απόφασή του και σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας από τον περασμένο Αύγουστο, επιβραβεύει την Ελλάδα για την εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με μέτρα συνολικού ύψους 6 δις. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP). Επιπλέον, τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για επιβράδυνση του πληθωρισμού. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφει -σύμφωνα στοιχεία της Eurostat- αποκλιμάκωση. Το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 9% έναντι 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ασκεί αντιπολίτευση την οποία τα νούμερα είναι εύκολο να την διαψεύσουν. Έτσι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «είμαστε πρωταθλητές» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς στην Ευρωζώνη έφτασε το Νοέμβριο στο 10% από 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι ο πληθωρισμός είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αφήνοντας εκτεθημένη την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ για τη μείωση του κόστους θέρμανσης. Παράλληλα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις τράπεζες προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, με άλλα λόγια θα πρέπει και οι τράπεζες να στηρίξουν τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για παρεμβάσεις που αφορούν στις χρεώσεις, στις προμήθειες, αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστούμε το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ