Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παρασκήνιο: Ρίσκο Φώφης με στροφή προς τα… αριστερά

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ρίσκο με την αριστερή στροφή που κάνει η Φώφη Γεννηματά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Το αριστερό φλας που έχει ανάψει εδώ και καιρό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αλλά επιβεβαιώνει τη βούλησή της να ταράξει τα λιμνάζοντα εσωκομματικά ύδατα.
Κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για την προοδευτική παράταξη, προκειμένου να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολική σκηνή.
Η κ. Γεννηματά δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πώς το άλλοτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο κομπάρσου και δείχνει έτοιμη για γενναίες πρωτοβουλίες.
Μια πρώτη γεύση έδωσε με την πρόσφατη παρέμβασή της στη Βουλή, όπου εκτός από τις προτάσεις που κατέθεσε, έστρεψε τα αποκλειστικά τα βέλη της κατά του πρωθυπουργού.
Το γεγονός ότι μίλησε για μια νέα έξυπνη σοσιαλδημοκρατία που θα αφήσει πίσω της τον νεοφιλελευθερισμό και η μία και μοναδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι γιατί η κ. Γεννηματά παίρνει τώρα το ρίσκο να ανάψει αριστερό φλας και τι αντιδράσεις θα προκληθούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι μαύρες μέρες
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, καθώς θα κατηγορηθεί πώς υποκύπτει στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ως απάντηση στην ηγεμονία του Κ. Μητσοτάκη.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε με νόημα, πώς η κ. Γεννηματά έχει συνειδητοποιήσει ότι οι «μαύρες μέρες» του ΚΙΝΑΛ οφείλονται στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015.
Εξηγούν μάλιστα ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκαν από τον φυσικό πολιτικό τους χώρο και βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό κενό
Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η αδυναμία της Κουμουνδούρου να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα στο ΚΙΝΑΛ να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.
«Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να ξαναγίνουμε ισχυροί παίχτες του χώρου», λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ και τονίζουν ότι «η ένδεια προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πολιτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί».

Αντιδράσεις
Το θέμα που σίγουρα θα προκύψει με την αριστερή στροφή, έχει σχέση με το κατηγορώ που θα δεχτεί η κ. Γεννηματά από αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άπαντες άλλωστε θυμούνται τη θύελλα που προκάλεσε ένα παραπολιτικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι στενοί συνεργάτες των κ.κ. Γεννηματά και Τσίπρα, ο Κ. Γείτονας και ο Α. Φλαμπουράρης ήπιαν καφέ.
Υπ’ αυτή την έννοια έχει σίγουρα ενδιαφέρον η αντίδραση στελεχών που αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εχθρό του και του ασκούν σκληρή κριτική ακόμη και σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται στελέχη όπως:

    • Ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι σε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis.
    • Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί λάθος οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
    • Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ταυτίστηκε με το αντί -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δημιουργήθηκε πριν από τις εκλογές.

Χάραξη γραμμής
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ουκ ολίγες φορές έχει υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αυτόνομη πορεία του κόμματος, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή είναι που χαράσσει και την γραμμή. Ζητούμενο για την κ. Γεννηματά είναι να μπορέσει να πείσει τα στελέχη που αντιμετωπίζουν αρνητικά τη στροφή προς τα αριστερά και δεν λένε «όχι» ακόμη και σε συνεργασία με τη Ν.Δ.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι όσοι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 δεν διακατέχονται από αντιδεξιό σύνδρομο και αισθάνονται οργή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Γεννηματά δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η απόφασή της έχει ρίσκο, αλλά όσοι τη γνωρίζουν υπενθυμίζουν ότι τόλμησε όταν ήρθε σε ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο.

Εκλογές;
Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά και το εξαιρετικά θολό πολιτικό τοπίο λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, υποχρεώνει την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να πάρει πρωτοβουλίες που θα μεγαλώσουν το κόμμα της.
Στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι η βασική δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι η Κεντροαριστερά και εκεί πρέπει να στραφεί το βλέμμα όλων για να ανακτήσει ο χώρος τη δεξαμενή του. Η κ. Γεννηματά ξέρει ότι το σενάριο των εκλογών βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι και εάν ενεργοποιηθεί, η ίδια πρέπει να έχει δώσει ένα σαφές δείγμα του προσανατολισμού του ΚΙΝΑΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ