Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Πανδημία, γυναίκα και έμφυλη βία”, της Δήμητρας Κεχαγιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Δ. Κεχαγιά, Δημάρχου Πεντέλης

Η πανδημία πέρα από υγειονομική κρίση, προκάλεσε και σειρά άλλων προβλημάτων όπως ότι έχει οδηγήσει σε επιδείνωση τη θέση της γυναίκας. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών έχουν πληγεί. Οι επαγγελματικές προοπτικές, όπως επιβεβαιώνεται και από διεθνείς έρευνες, έχουν συρρικνωθεί, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει διευρυνθεί.

Και δυστυχώς αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα κρούσματα έμφυλης βίας έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης των παιδιών, κυρίως κοριτσιών. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προσπεράσουμε. Πρέπει από κοινού, γιατί είναι στο χέρι όλων μας, να πιέσουμε για δικαιοσύνη και ισότητα για μια κοινωνία καλύτερη για εμάς, τους πρεσβύτερους και τις επόμενες γενεές.

Και για τον Δήμο Πεντέλης αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του, όχι μόνο γιατί έχει γυναίκα Δήμαρχο, αλλά γιατί οι Δημότες μας είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας και να βοηθήσουν στην προσπάθεια για ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κάτι που το απέδειξαν εμπράκτως προ διετίας όταν με τίμησαν εκλέγοντας με δήμαρχο τους.

Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Πεντέλης για τις γυναίκες περιλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, μαθήματα για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, ομάδες για την ψυχική ευεξία και για την κοινωνική ένταξη και ολοκλήρωση.

Στο πλαίσιο αυτό παρείχαμε τη δυνατότητα στις Δημότισσες μας για δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας σε συνεργασία με ιδιωτικές δομές υγείας και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά και Εξετάσεις Οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πεταλούδα. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου οι Δημότισσες μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτοάμυνας.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα για την οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες

Και δεν σταματάμε εδώ. Βασικό μου μέλημα είναι από αυτή τη θέση στην οποία βρίσκομαι να βοηθήσω για να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Γιατί αν δεν επιλύσουμε ως κοινωνία τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με τόσο κόπο κέρδισαν οι προηγούμενες γενεές αλλά και την οικονομική ευημερία.

Γιατί όσο και αν αυτό δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών πλήττει και την οικονομία. Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνει ότι η μείωση της ανισότητας των φύλων θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ετοιμότητα μιας οικονομίας για το μέλλον. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η μείωση της ανισότητας των φύλων και η χάραξη πολιτικής που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει έως το 2030, σε αύξηση κατά 13 τρισ. δολαρίων την παγκόσμια οικονομία.

Όπως και να το δούμε λοιπόν η γεφύρωση του χάσματος και η στήριξη της γυναίκας, απ’ όποια θέση και αν βρίσκεται, μόνο θετικό αντίκτυπο έχει στην οικονομία και πάνω και πέρα απ’ όλα στην κοινωνία μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ