Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παίζει τα ρέστα του ο Ερντογάν με απειλές για «θερμό» επεισόδιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τετελεσμένα στον Έβρο και το Αιγαίο επιχειρεί να διαμορφώσει ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει τις επιθετικές του κινήσεις με στόχο να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας.

H κλιμάκωση της έντασης από τουρκικής πλευράς, καθιστά σαφές ότι ο «σουλτάνος», επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη και να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει στον πόλεμο της Συρίας. Παρά τη διεθνή απομόνωση οι κινήσεις του «Σουλτάνου» έχουν πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση και δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι επιδιώκει να φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα.

Ας δούμε κάποιες από αυτές τις κινήσεις:
• Παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
• Τούρκοι κομάντος έφτασαν στο σημείο να ακροβολιστούν κατά μήκος της συνοριαγραμμής.
• Ρίψη δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά για να διευκολυνθούν μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
• Fake news περί νεκρών μεταναστών, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να στραφεί κατά της Ελλάδας.
• Δημιουργία νέας «Ειδομένης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα διαδίδονται συνεχώς φήμες για άνοιγμα των συνόρων.

Απρόβλεπτος, επικίνδυνος
Διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για έναν ιδιότυπο πόλεμο κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Ερντογάν.
Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό» επεισόδιο, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να διώξει το βλέμμα της κοινής γνώμης της χώρας του από το Συριακό και να το στρέψει στα ελληνοτουρκικά. Δεν αποκλείουν μάλιστα, οι εξελίξεις να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, ώστε να βρεθεί η Ευρώπη μπροστά σε γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει και έτσι να αναγκαστεί για άλλη μια φορά να υποχωρήσει.
Το γεγονός ότι ο «σουλτάνος» δεν συζητά καν το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι είναι και απρόβλεπτος και επικίνδυνος «παίχτης».

Υβριδικός πόλεμος
Ο υβριδικός πόλεμος μέσω του μεταναστευτικού που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Ο «Σουλτάνος» χρησιμοποιεί ακόμη και κατατρεγμένους ανθρώπους σαν πιόνια για να υποχρεώσει την Ελλάδα να αποδεχτεί τη στρατηγική του, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα παιχνίδια πολέμου άλλωστε έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και έχουν σχέση:

Με την τουρκική φημολογία περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
Την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το ψευτομνημόνιο Τουρκίας Λιβύης.

Που το πάει;
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι που το πάει ο κ. Ερντογάν, καθώς ακολουθεί μια στρατηγική επίδειξης δύναμης ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση διεθνούς απομόνωσης. Η στρατηγική του είναι τόσο θολή, που υποχρεώνει τους περισσότερους να αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψουν αλλά ούτε και να αποκλείσουν μια ελληνοτουρκική κρίση.
Με δεδομένο τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του «σουλτάνου», ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μικρή ή μεγάλη πολεμική εμπλοκή Αθήνας-Άγκυρας, εάν συμβεί το παραμικρό λάθος. Οι ισορροπίες άλλωστε είναι εξαιρετικά εύθραυστες καθώς ο κ. Ερντογάν, θέλει να κερδίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στις κρίσεις που φροντίσει ο ίδιος να δημιουργεί.
Μετατρέπεται σε «διεθνή ταραξία», προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να διαπραγματευτεί με τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, για να απαιτεί νέα και μεγαλύτερα ανταλλάγματα για να υποχωρήσει.
Η Αθήνα έχει πλέον αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης κρίσης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί, είτε στα σύνορα είτε στην Κύπρο για να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει που πραγματικά το πάει ο Ερντογάν και ποιες είναι οι πραγματικές του επιδιώξεις, καθώς τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι και πολλά και μεγάλα.

Προστασία συνόρων
Έως τώρα η στρατηγική που ακολουθούσαν Ελλάδα και Ευρώπη απέναντι στον Ερντογάν ήταν αυτή του κατευνασμού, αλλά αυτή φορά είναι σαφές ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ο «Σουλτάνος» αδιαφορεί εάν τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά και επιχειρεί μέσω απειλών πολέμου και «πιόνια» τους χιλιάδες μετανάστες, να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης.
Η σκληρή απάντηση που παίρνει καθημερινά στα σύνορα, τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι η Αθήνα μπορεί να μην επιθυμεί σύρραξη, αλλά είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της.

Η Ευρώπη
Μέσα στο κλίμα αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι η βασική επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου είναι η αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταναστευτικό που έγινε το 2016.
Στην Τουρκία άλλωστε βρίσκονται περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μετανάστες και εκτιμούν ότι η πίεση που ασκεί ο κ. Ερντογάν, έχει ως στόχο να υποχρεώσει την ΕΕ να του δώσει περισσότερα χρήματα.
Η συμφωνία άλλωστε είναι πλέον «νεκρή» και τα κονδύλια της ΕΕ θα έδιναν την ευκαιρία στην τουρκική οικονομία του να πάρει ανάσες και να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ