Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Δημήτρης Μάρδας στο Χ-τύπο: “Η κυβέρνηση να ακολουθήσει τις διαπιστώσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη στο χώρο της παραγωγής”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκάθαρες θέσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ανακάμψει η εθνική οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας κατέθεσε μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., κ. Δημήτρης Μάρδας.

Ο πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών (2015), πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2016) και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019) σχολίασε την κυβερνητική πολιτική απέναντι στον κορωνοϊό, το πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και απάντησε για τις προτάσεις του για τον τουρισμό ου τόσο είχαν συζητηθεί.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μάρδα:

 

Κύριε Μάρδα, πως σχολιάζετε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της πανδημίας;

Όταν μια χώρα θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω Covid, τότε τα μέτρα που οφείλει να πάρει στην οικονομία πρέπει είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα μιας άλλης χώρας λιγότερο ευάλωτης.

Η «Διοίκηση είναι τέχνη» ανέφερε ο Ισοκράτης και αυτή τέχνη φαίνεται σήμερα στο σύνολο των μέτρων που επιβάλλεται να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα δυο συστήματα αυτό της υγείας και της οικονομίας.

Η συνταγή κατά την οποία, δίνεται προτεραιότητα στην υγεία ενώ για την οικονομία ισχύει το «βλέποντας και κάνοντας» είναι καταστροφική.

Η κυβέρνηση όφειλε να ήταν πιο επιθετική στην οικονομία. Είχε χρήματα στα χέρια της, έχασε όμως πολύ χρόνο. Οπότε η απόδοση μιας κρατικής δαπάνης για τη στήριξη των επιχειρήσεων του ενός ευρώ σήμερα είναι μικρότερη από την απόδοση της δαπάνης του ενός ευρώ τον Μάιο ή τον Ιούνιο που μας πέρασε. Επίσης χάνει σε χρόνους υλοποίησης μέτρων. Παραδείγματος χάριν, οι 5 χιλιάδες ευρώ που δίνονται σήμερα για το eshop έπρεπε ήδη να είχαν δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με θέμα την έλευση των τουριστών στη χώρα, όφειλαν να είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Χάσαμε σε κρατήσεις!

 

Ως οικονομολόγος, μπορείτε να εκτιμήσετε πόσο δύσκολη θα είναι η οικονομική κατάσταση που θα υπάρχει στη χώρα όταν περάσει – στο μέτρο του δυνατού – ο κορωνοϊός;

Θα κλείσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις, η ανεργία θα οξυνθεί και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα είναι συνάρτηση της ταχύτητας εφαρμογής μιας σειράς μέτρων και της κατεύθυνσης που θα έχουν τα χρήματα (επιχορηγήσεις και δάνεια) που θα πάρουμε από την ΕΕ. Και εδώ οι προτεραιότητες που χαράχθηκαν στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» δεν είναι οι δέουσες. Υπάρχει πρόβλημα λοιπόν ιεράρχησης των αναγκών της οικονομίας και των επενδυτικών επιλογών της κυβέρνησης. Η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας μας είναι η βιομηχανία. Εκεί έπρεπε να πέσουν πολλά χρήματα, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει δυστυχώς, σύμφωνα με το Σχέδιο που κατατέθηκε.

 

Είχατε καταθέσει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τον τουρισμό στη χώρα μας, για αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο. Θέλετε να μας πείτε συνοπτικά κάποιες βασικές σκέψεις σας;

Όταν η έκθεση Πισσαρίδη διαπιστώνει ότι οι εταιρικές επενδύσεις παρουσιάζουν απόκλιση κατά 130 δις από τον μέσο κοινοτικό κατά την περίοδο 2010-2019, τότε μια συνετή κυβέρνηση οφείλει να κάνει ένα πράγμα: Να βρει επενδυτικά σχέδια –σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες όμως και όχι σε δρόμους και γεφύρια– κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ ανά σχέδιο και να τα θέσει σε εφαρμογή. Πλανάται πλάνη οικτρά όποιος πιστεύει ότι με επενδύσεις της τάξης των 25-50 εκατομμυρίων ευρώ ανά project θα καλυφθεί αυτό το κενό. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκαν διάφορες ιδέες και με θέμα τον τουρισμό. Προτάθηκε λόγου χάριν η δημιουργία ενός νησιού της «Τέχνης και του Πολιτισμού» που θα εξυπηρετούσε επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, τον τουρισμό, τον ελληνικό πολιτισμό και φυσικά και τον κατασκευαστικό τομέα, μια επένδυση της τάξης των 2-3 δις ευρώ. Επίσης προτείναμε τη δημιουργία μιας νέας Σαντορίνης στην ηπειρωτική Ελλάδα σε περιοχή μιας μηδενικής αξίας σήμερα, μια επένδυση ενός παρόμοιου ύψους. Όλες τις εν λόγω προτάσεις με τις λεπτομέρειες τους τις βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα μου στο mardas.eu. Κάποιοι ένθερμοι οπαδοί του μικρού και του μέτριου τρόμαξαν από τις ιδέες αυτές… Τις θεώρησαν υπερβολικές…Αλλά έτσι μάθαμε να σκεπτόμαστε. Το αυτονόητο μας φαίνεται Φαραωνικό. Δεν πρόκειται ξεκολλήσει η χώρα πατώντας στις σιδηροτροχιές της κουλτούρας του παρελθόντος. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε τόσο καλύτερα για όλους μας.

 

Όταν, με το καλό, περάσει η πανδημία, που θα πρέπει να δοθεί το βάρος από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει η αγορά να βρει ξανά το βηματισμό της;

Στη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή και σε καινοτόμα σχέδια στον τουρισμό. Η κυβέρνηση να ακολουθήσει τις διαπιστώσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη στο χώρο της παραγωγής. Δεν τις ακολουθεί. Αυτό φαίνεται και στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» που κατέθεσε στην Επιτροπής της ΕΕ.

 

Πως σχολιάζετε γενικότερα το πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί αυτήν την περίοδο στη χώρα μας;

Δεν είναι ευχάριστο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και νοσηρό. Γίνονται πολλά λάθη με συνέπεια να προκαλείται οξύτητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος Νόμος Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Προτείνεται, εκτός των άλλων, η ατυχής ιδέα δημιουργίας σώματος χιλίων αστυνομικών με στολή στα πανεπιστήμια. Αυτό εφαρμόζεται μόνο στην Τουρκία και σε κάποια πανεπιστήμια της Μόσχας. Σπούδασα σε δυο πανεπιστήμια στο Παρίσι, δίδαξα και επισκέφθηκα ένα άλλο σύνολο πανεπιστημίων στο εξωτερικό, τέτοια εικόνα δεν είδα πουθενά. Και λύσεις υπάρχουν, πολύ πιο ήπιες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Από την άλλη πλευρά, το ήθος και ύφος της εξουσίας επηρεάζει σημαντικά. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, έχει κουραστεί από την χαλάρωση που βλέπει εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία, επιζητά μια αισθητή αλλαγή στην καθημερνή του ζωή αλλά οι φορείς της αλλαγής αυτής οφείλουν να έχουν ένα άλλο ύφος και ήθος φυσικά. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν το δείχνει προς ζημία φυσικά της χώρας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ