Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

6 συμπληρώματα που θέλουν προσοχή μετά τα 60

Δημοσιεύθηκε

στις

Όσο μεγαλώνουμε οι πιθανές ελλείψεις από τον σύγχρονο, “γρήγορο” τρόπο διατροφής μας, είναι πιθανό να ωθήσουν πολλούς να στραφούν προς τα συμπληρώματα.

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια υγείας μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη όταν φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή αλληλεπιδρούν με κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα”, λέει η δρ. Leann Poston, σύμβουλος υγείας της Invigor Medical.

“Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για εσάς”, επισημαίνει.

1. Βαλσαμόχορτο (St. John’s wort)

Μερικοί στο βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ως φυσικό τρόπο για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι το δραστικό συστατικό του, η υπερφορίνη (hyperforin), μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα, όταν λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα.

“Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αλληλεπιδράσει με στατίνες, αραιωτικά αίματος όπως βαρφαρίνη, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την ημικρανία και με τη διγοξίνη, η οποία συνταγογραφείται για καρδιακή ανεπάρκεια”, λέει η δρ. Patricia Pinto-Garcia, ανώτερη ιατρική συντάκτρια στο GoodRx.

2. Βιταμίνη Ε

Όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πολλοί στρέφονται στη βιταμίνη Ε. Αλλά εάν παίρνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε πρώτα τον γιατρό σας.

“Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες) είναι ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή έχετε ορισμένες παθήσεις, όπως ασθένειες δυσαπορρόφησης, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας”, λέει η δρ. Sarah Trahan, γιατρός προσωπικού στο πανεπιστήμιο Sonoran.

3. Τζίνσενγκ

Τα συμπληρώματα που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως το τζίνσενγκ, μπορεί να φαίνονται ως μια ασφαλής επιλογή. Αλλά ανάλογα με τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας σας, είναι σώφρον να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας προτού τα πάρετε, ειδικά αν είστε άνω των 60 ετών.

“Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ενίσχυση της μνήμης και του ανοσοποιητικού, αλλά παρεμβαίνει με τα φάρμακα για τον διαβήτη και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, προειδοποιεί η δρ. Pinto-Garcia.

4. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα λόγω των σχετικών πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση του ύπνου, την ενίσχυση της κανονικότητας του εντέρου και την τόνωση της διάθεσης, σύμφωνα με το Healthline. Αλλά ορισμένοι γιατροί λένε ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο.

“Η περίσσεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα καλίου και νατρίου και να επηρεάσει τον τρόπο που χτυπά η καρδιά. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για άτομα των οποίων τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά”, λέει η δρ. Poston.

5. Ginkgo Biloba

Παρά τα αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, πολλοί εξακολουθούν να στρέφονται στα συμπληρώματα ginkgo biloba για ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με την Mayo Clinc. Ωστόσο, αυτό είναι προβληματικό για άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

“Πολλοί το παίρνουν για τη βελτίωση της μνήμης, αλλά το ginkgo biloba θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά για εκείνους που παίρνουν αραιωτικά αίματος ή έχουν προβλήματα αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να μην συνδυάζεται καλά με αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον διαβήτη”, λέει η διατροφολόγος Beata Rydyger.

Αν ψάχνετε για άλλη συνήθεια για να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας, η Rydyger προτείνει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

6. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, εκτός από το ότι είναι βασικό μπαχαρικό στο μαγείρεμα, έχει γίνει επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα. Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

“Γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα φάρμακα, όπως ο σίδηρος, μειώνοντας την απορρόφησή του. Είναι επίσης αραιωτικό του αίματος, επομένως η λήψη άλλων φαρμάκων για την αραίωση του αίματος μαζί με κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή μώλωπες”, λέει η διατροφολόγος Lindsay Scaringella.

 

Πηγή: omned.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ