Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα γαλάζια “όχι” και η νέα Ν.Δ. του Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

*Ποιοι βουλευτές διαφωνούν
*Γιατί έρχεται τώρα ο νόμος
*Η μετεξέλιξη της παράταξης
*Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη θέσπιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στις τάξεις βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει πίσω σε θέματα που αφορά σε ατομικά δικαιώματα και ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να κάνει το αναγκαίο βήμα προς τα εμπρός.

Το γεγονός ότι πήρε πάνω του τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθιστά σαφές ότι δεν θα καμφθεί ούτε από τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που ζήτησε δημοψήφισμα.

Παρά τη μικρή καθυστέρηση λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο πήρε “πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βούλησή του να επισπευστεί η διαδικασία ψήφισης από το Κοινοβούλιο.

Θα ακολουθήσει εξονυχιστικός διάλογος και αμέσως μετά, το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί άμεσα από την Ολομέλεια και να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Φεβρουάριο.

Στο Μαξίμου έχουν μετρήσει τις αντιδράσεις και ξέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των “γαλάζιων” βουλευτών – άνω των 110 λένε οι πληροφορίες-, έχει αποφασίσει να πει το μεγάλο “ναι”.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ένας σκληρός πυρήνας βουλευτών συνεχίζει να αντιστέκεται και στην ψήφιση του νομοσχεδίου και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει άποψη.

Οι “οπαδοί” του “όχι”

Στον σκληρό πυρήνα των “γαλάζιων” βουλευτών που αντιστέκονται και λένε “όχι”, προεξάρχουσα θέση έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει ξεκαθαρίζει ότι θα καταψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στον ίδιο πυρήνα ανήκει και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα πει “όχι” στην ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμη και εάν χρειαστεί να παραδώσει το υπουργικό του χαρτοφυλάκιο.

Μεταξύ των υφυπουργών που έχουν προσχωρήσει στον σκληρό πυρήνα του “όχι” είναι ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Κεφαλά, που δύσκολα θα αλλάξουν άποψη.

Μεταξύ των “γαλάζιων βουλευτών που λένε “όχι” είναι οι:

-Κώστας Καραγκούνης,
-Βασίλης Γιόγιακας,
-Ανδρέας Κατσανιώτης,
-Θεόφιλος Λεονταρίδης,
-Αννα Καραμανλή,
-Θεόδωρος Καράογλου,
-Μίλτος Χρυσομάλλης,
-Μάξιμος Χαρακόπουλος,
-Ευρυπίδης Στυλιανίδης,
-Νότης Μηταράκης,
-Κώστας Γκιουλέκας
-Θάνος Πλεύρης,
-Θανάσης Δαβάκης,
-Περικλής Μαντάς,
-Χαράλαμπος Αθανασίου,
-Δημήτρης Κούβελας
-Γιάννης Καλλιάνος.

Επίσης, υπάρχουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι και ακόμα φαίνεται πως δεν έχουν καταλήξει όπως ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Κώστας Βλάσσης ο Γιώργος Βλάχος, ο Χρήστος Μπουκώρος.

“Γιατί τώρα”

Στο παρασκήνιο το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι γιατί ο πρωθυπουργός φέρνει τώρα την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και δεν περίμενε να γίνουν πρώτα οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κοινό μυστικό είναι, άλλωστε, ότι η Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να έχει απώλειες προς τα δεξιά της, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι της που έχουν παραδοσιακές απόψεις για τον γάμο και την οικογένεια.

Ωστόσο, στελέχη του Μαξίμου τονίζουν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διευρύνει τη δυναμική της Ν.Δ. και να την καταστήσει στη συνείδηση της κοινωνίας ως τη μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ερμηνευτεί και η απάντηση στο ερώτημα “γιατί έρχεται τώρα” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να έρθει σε ρήξη με το πιο “δεξιό” ακροατήριο της Ν.Δ.

Μεταρρυθμιστική δύναμη

Στην ουσία, δηλαδή, ο πρωθυπουργός μέσω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το κυβερνών κόμμα είναι η μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι “κλείνει ο κύκλος της Ν.Δ. που ξέραμε έως τώρα” και σημειώνουν ότι “μετεξελίσσεται σε ένα ευρωπαϊκό κόμμα που φτάνει ή και ξεπερνά τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας”.

Νέες συμμαχίες

Το γεγονός ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στην ψήφισή του, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που χαρακτηριζόταν από το διαχωρισμό “δεξιά – αντιδεξιά” και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην πολιτική ζωή της χώρας.

Με τον τρόπο του, ο κ. Μητσοτάκης βάζει οριστικά και αμετάκλητα τέλος, στον ιδιότυπο διαχωρισμό ανάμεσα στη συντηρητική Ν.Δ. και την προοδευτική παράταξη που εκφραζόταν είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός μέσω του νομοσχεδίου επιχειρεί να χτίσει νέες συμμαχίες με την κοινωνία και κυρίως να απευθυνθεί σε ακροατήρια που είναι μακριά από τη Ν.Δ., για να εδραιώσει την πολιτική του ηγεμονία.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση με τα ομόφυλα ζευγάρια αλλάζουν το πολιτικό status και διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων, ενόψει και της αναμέτρησης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ