Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Οι στρατηγικές Τσίπρα – Ανδρουλάκη κόντρα σε Μητσοτάκη – Η αξιοπιστία και οι κρίσιμοι δημοσκοπικοί δείκτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού παραμένουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην ανασταλεί η πολιτική μάχη έναντι της κυβέρνησης, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Κουμουνδούρου, υπογραμμίζουν ότι η ακύρωση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στον «Χτύπο» για τον κ. Μητσοτάκη ότι:

-το πισωγύρισμα του ως προς τις πρόωρες εκλογές, δείχνει ότι είναι παράγοντας αστάθειας για τη χώρα,

-συνειδητοποίησε ότι οι πολιτικές του «δυναμιτίζουν» την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσει τις περιοδείες του -όπως έγινε την περασμένη Τρίτη στο Περιστέρι-, προκειμένου να περάσει στην κοινωνία, το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή ψηφοδελτίων, συνεχίζει τις επαφές της για τα πρόσωπα που θα μπουν στις λίστες, ώστε από το Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος για τη μεγάλη αναμέτρηση με τη Ν.Δ. Ζητούμενο βέβαια για τις ψύχραιμες φωνές στην Κουμουνδούρου είναι το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ –παρά τη φθορά της κυβέρνησης-, αδυνατεί να κάνει πιστευτό στην κοινωνία το εναλλακτικό του σχέδιο.

 

Κρίσιμοι δείκτες

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, καθώς παρά τη μείωση της διαφοράς με τη Ν.Δ., υπάρχουν δείκτες και νούμερα που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Στην έρευνα της ALCO, οι απαντήσεις που δίνονται από τους πολίτες σε κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει ακόμη δυναμική εξουσίας. Για παράδειγμα, στο ερώτημα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ήταν τα πράγματα, το 41% θεωρεί χειρότερα, το 30% τα ίδια, ενώ μόλις το 20% λέει καλύτερα.

Εάν προσθέσει κανείς και τη διαπίστωση ότι δημοσκοπικά  η Ν.Δ. έχει ένα σταθερό και άνετο προβάδισμα, γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα.

 

Ο σκόπελος

Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζουν την ανάγκη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στη μεσαία τάξη, που είναι αυτή που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη αναγνωριστεί τα λάθη που έγιναν την περίοδο 2015-2019.

 

Φουλ επίθεση

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το σκόπελο με φυγή προς τα εμπρός, ένα κράμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού δηλαδή, που θα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στη μεσαία τάξη.

Η στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση  που συνοδεύονται από προτάσεις που δίνουν διέξοδο στην κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας «επενδύει» πολλά και στις προσωπικές του επαφές με τους εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτίμησή του είναι πως δεν θα αργήσει η ημέρα που τα δημοσκοπικά δεδομένα θα ανατραπούν και ευελπιστεί ότι θα μετατρέψει τις εκλογές σε «ντέρμπι» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Το δίλημμα

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι το δίλημμα για «κυβέρνηση ή χάος» που θέτει ο πρωθυπουργός έχει βαρύτητα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ακυρώσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει συνεχώς ότι ήρθε η ώρα η κοινωνία να βάλει τέλος στην εφιαλτική τελειότητα που εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης, για τον οποίο σημειώνει ότι η αλήθεια είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του.

«Το δίλημμα είναι εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντες σταθερότητας για τη χώρα.

 

Συγκλίσεις

Ζητούμενο πλέον για τον ίδιο και συνολικά για την Κουμουνδούρου είναι εάν θα γίνουν πιστευτοί από την κοινωνία, προκειμένου να γίνει πράξη η

προοδευτική διακυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ενταθεί η πίεση στο ΠΑΣΟΚ αλλά είναι δύσκολο με βάση τα σημερινά δεδομένα να είναι πρώτο κόμμα για να επιτύχει την αναγκαία μετεκλογική σύγκλιση με τη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Κλειστά χαρτιά

Μέσα στο κλίμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παραμένει σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε για τα «πράσινα» στελέχη πως εάν τελικά ενδώσουν στις πιέσεις είτε του κ. Τσίπρα είτε του κ. Μητσοτάκη, για μετεκλογική συνεργασία, τότε θα υπάρξει μεγάλο πισωγύρισμα.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βιώσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ τον εφιάλτη της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου που λίγο έλειψε να οδηγήσει στη διάλυσή του.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί το «όχι» στην πρόσκληση συνεργασίας που του απευθύνουν τα δύο κόμματα, με στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όποτε και εάν στηθούν οι κάλπες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ