Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (16/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, τρεισήμισι φορές πάνω. Η τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά στο ίδιο διάστημα εκτοξεύθηκε κατά 111%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη κατά σειρά θέση. Κατακτά, όμως, την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, με αύξηση κατά 242%.

 

  • Σε λειτουργία βρίσκεται η νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους, με τίτλο «Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού». Ειδικότερα η «Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού» είναι κάτι αντίστοιχο με την ενημέρωση της κίνησης λογαριασμού ανά μήνα που δίνουν οι τράπεζες. Κάθε φορολογούμενος μπορεί να μπαίνει και να ενημερώνεται στην σελίδα myaade.gov.gr της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές». Η ενημέρωση του φορολογούμενου γίνεται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα για τις κινήσεις του προηγούμενου μήνα και αφορά: πληρωμές, επιστροφές, συμψηφισμούς, τυχόν διαγραφές, πρόστιμα για πληρωμές με μετρητά.

 

  • Σχεδιάζεται ο νέος «Τειρεσίας» που θα καταγράφει όλα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και θα αξιολογεί -βαθμολογεί τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα ως προς την πιστοληπτική τους συμπεριφορά. Η βαθμολογία που θα συγκεντρώνει κάθε πολίτης ή επιχείρηση θα επιτρέπει να προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα αποφασίζουν βάσει της βαθμολογίας για τη χορήγηση ή μη δανείων και διακανονισμών. Ο νέος «Τειρεσίας» θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου, ώστε να αποκλείουν όσους έχουν μεγάλες οφειλές.

 

  • Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου», η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει θεματικές συναντήσεις υπό τη μορφή workshop – μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα – για την παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε υλοποίηση, ενόψει και της νέας διαχειριστικής περιόδου του ΠΕΠ 2021 – 2027. Ο προγραμματισμός των επόμενων workshops, τα οποία θα έχουν τετράωρη διάρκεια (10.00 – 14.00) έχει ως εξής:

– Π.Ε. Κεντρικού Τομέα: Τρίτη 19 Ιουλίου – Μουσείο Ακρόπολης

– Π.Ε. Βόρειου Τομέα: Πέμπτη 21 Ιουλίου – Δημαρχείο Αμαρουσίου

– Π.Ε. Πειραιώς: Τρίτη 26 Ιουλίου – Αίθουσα ΕΒΕΠ, Πειραιάς

– Π.Ε. Δυτικής Αττικής: Πέμπτη 28 Ιουλίου – Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ