Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέα δημοσκόπηση: Στο 8,2% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνει η εκτίμηση ψήφου

Δημοσιεύθηκε

στις

Καμπανάκι για ΝΔ χτυπά η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που καταγράφει σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα λάβουν τα κόμματα στις εκλογές, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1% από 39,9% στις εκλογές του 2019. Έχει δηλαδή σημαντική απώλεια 3,8 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5%, δηλαδή ανεβάζει τη δυναμική του, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1%.

Στην ίδια δημοσκόπηση το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.

Να σημειωθεί ότι ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως “Δεν έχω αποφασίσει ακόμα”, “Δεν γνωρίζω”, “Δεν απαντώ”, “Άκυρο”, “Λευκό”).

dimoskopisi

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «Κι αν είχαμε την επόμενη Κυριακή Βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε» η εικόνα της δημοσκόπησης έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου (προφανώς η κυβέρνηση «κεφαλαιοποιεί» το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ).

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Τρίτο κόμμα, αλλά με απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μέτρηση δεν «έπιασε» τα πεπραγμένα στο ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

dimoskopisi.2

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Συσπείρωση

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

dimoskο

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ. Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ είναι πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, κι ελαφρά αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ (από 16% στο 18%).

Σχετικά με την εκλογική επιρροή, οι πολίτες λένε ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό 52% και δεν θα ψήφιζε το 47%. ΝΔ λέει το 53% ότι θα ψήφιζε και 46% ότι δεν θα ψήφιζε. ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το 60% και δεν θα ψήφιζε το 40%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 34% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 30% τον «κανέναν», το 16% τον Αλέξη Τσίπρα, το 6% τον Νίκος Ανδρουλάκη, το 3% τον Γιάννη Βαρουφάκη, το 2% τον Κυριάκο Βελόπουλο και το 2% τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ