Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μετεκλογικό μπρα ντε φερ Αλέξη – Φώφης

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Πόλεμος για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο
  • Οι αντιστάσεις των ακραίων στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο απογαλακτισμός και η στρατηγική της Γεννηματά
  • Πώς αλλάζει τα δεδομένα η αποστρατεία Βενιζέλου

 

Nέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η αυριανή εκλογική αναμέτρηση, που φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία και υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει μάχη για να διατηρήσει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μάχη για την αυτοδυναμία και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα την κερδίσει, κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουδείς ασφαλώς πιστεύει ότι θα αμφισβητηθεί η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα, αφού χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σαφές ότι τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο στην Κεντροαριστερά.
Η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα επικεντρώθηκε στην αύξηση της συσπείρωσής του, με στόχο να ανεβάσει το ποσοστό του 23,8% που κέρδισε στις ευρωεκλογές.
Στόχος του κ. Τσίπρα δεν ήταν ασφαλώς να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά να κατοχυρώσει ένα σημαντικό ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 30% για να ισχυριστεί ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός προτίμησε να πάει άμεσα σε εκλογές και να μην περιμένει τον Οκτώβριο, γιατί καταλάβαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχανε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να διατηρήσει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, ή εάν θα διολισθήσει και πάλι στο αριστερίστικο παρελθόν του.

Φυσιογνωμία
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς πρέπει να γίνει σαφές, τι αντιπροσωπεύει στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να δει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει για πάντα πίσω του, κάτι άλλωστε που έγινε και λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Τότε, ξεφορτώθηκε την αριστερίστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Π. Λαφαζάνη, για να πορευτεί σε πιο ρεαλιστικές επιλογές, τις οποίες είχαν ζητήσει οι δανειστές για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Απογαλακτισμός
Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τον αριστερό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα τον μεταλλάξει σε ένα κεντροαριστερό κόμμα.
Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί και φαίνεται και ο ίδιος να συνειδητοποιεί είναι πως πρέπει να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να απογαλακτιστεί από τον παρελθόν του κόμματός του.
Στο ερώτημα εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απέχθεια για την Κεντροαριστερά.
Οι συμμαχίες που επιδίωξε ο πρωθυπουργός στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν περπάτησαν, με αποτέλεσμα η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς δήμους να περιοριστεί στο 4% και 5%.
Εάν ο κ. Τσίπρας όμως θέλει να φτιάξει ένα νέο κόμμα, είναι υποχρεωμένος να ανοίξει το διάλογο με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και κυρίως να τους κάνει συμμέτοχους σ’ αυτό.

Κίνημα Αλλαγής
Μια τέτοια εξέλιξη όμως είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα κομματικά στελέχη σε ευθεία σύγκρουση με τα νέα πρόσωπα και είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών αποχωρήσεων όπως έγινε το 2015.
Στον πόλεμο για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά αυτή τη φορά όμως, ο κ. Τσίπρας δεν θα παίζει μόνος του, λόγω του ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι στη φάση της μεγάλης αντεπίθεσης.
Η σύγκρουση των δύο κομμάτων θα είναι μέχρι τελικής πτώσης, καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Χ. Τρικούπη, είναι ότι θα πετύχουν το στόχο του επαναπατρισμού των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.
Έως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός πορεύτηκαν με το δίλημμα «εάν δεν μάς ψηφίσετε επιστρέφει η δεξιά στην κυβέρνηση», προκειμένου να εμφανίζονται ως το αντίπαλο δέος της Ν.Δ.

Ο… χορηγός
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να απαντήσει σ’ αυτή τη ρητορική, με το επιχείρημα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν οι καλύτεροι χορηγοί για την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία».
Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν ότι «μόνο η δημοκρατική παράταξη είναι ικανή να αναχαιτίσει τη δεξιά» και προσδοκούν σε αύξηση του ποσοστού του κόμματος στις εκλογές.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένα ποσοστό κοντά στο 10% σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο εκλογικό ποσοστό θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην Κεντροαριστερά.

Βενιζέλος
Όπως εξηγούν, η αποστρατεία του Ευ. Βενιζέλου κάνει πιο ελκυστικό το Κίνημα Αλλαγής σε ψηφοφόρους που βρήκαν καταφύγιο και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.
Άλλα στελέχη τονίζουν ότι οι επιλογές του κ. Τσίπρα στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσαν ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Κεντροαριστερά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ