Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα και στην εργασία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ στο Χ-τύπο

Μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα, είναι μία από τις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός για την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης.
Και όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ, μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα σημαίνει και μεταρρύθμιση στην εργασία.
Η αρχή έγινε με την απόφαση να ξεπαγώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τριετίες, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012, ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, προτού η ανεργία πέσει κάτω από 10%, όπως προβλεπόταν.
Και αυτό είναι απόρροια της πορείας της ελληνικής οικονομίας, της μείωσης της ανεργίας. Μιλούσαμε για μια Ελλάδα, η οποία είχε 17% – 18%, έφτασε να έχει μέχρι και 20% ανεργία.

Τώρα μιλάμε για μια Ελλάδα, η οποία κοντεύει να φτάσει στο μονοψήφιο. Μιλάμε για μια Ελλάδα που είναι δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, πρώτη σε ρυθμούς μείωσης του χρέους, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πολλών εισαγόμενων κρίσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προώθησε, ενσωματώνοντας σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, νέο πλαίσιο εργασίας, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται, πλέον, νόμιμα στον εργαζόμενο να συμπληρώνει το εισόδημά του με μία δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης, κάτι που έως τώρα απαγορευόταν από την ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται σε κάθε εργαζόμενο που έχει κύρια σύμβαση οκταώρου, να κάνει, εάν το επιθυμεί, και μία σύμβαση μερικής απασχόλησης σε έτερο εργοδότη. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι είτε έκαναν δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης είτε δούλευαν παράνομα, με «μαύρα», σε δεύτερο εργοδότη, ενώ τα ένσημα πήγαιναν στον «κουβά» και δεν συνυπολογίζονταν στην σύνταξη.

Έτσι, πλέον καταπολεμάται η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων, οι οποίοι βγαίνουν ωφελημένοι. Όλα αυτά χωρίς να αμφισβητείται ούτε το οκτάωρο ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών.

Δεν καταργείται το πενθήμερο, αλλά επιτρέπεται στα κυλιόμενα πενθήμερα κάποιος να δουλεύει Σάββατο ή Κυριακή. Για το Σάββατο, θεσπίζεται επιπλέον αμοιβή της τάξης του 40%, ενώ για την Κυριακή επίσης 40% και 75% που έπαιρνε μέχρι σήμερα.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζονται, επίσης, θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους.

Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 6 μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Επιπλέον, επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση του εισοδήματος, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Χωρίς εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα, αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες ανάγκες, υιοθετώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων και μεταρρυθμίζοντας ταυτόχρονα το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα με όρους δικαιοσύνης και εργασιακής ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες αυτής της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ