Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Αυτοδιοίκηση: Η μεγάλη ασθενής της πατρίδας μας”: Ποιες οι σκέψεις του Επαμεινώνδα Σπυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

* Ο Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”

“Είναι κοινός τόπος ότι η Τ.Α. παίζει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην πορεία της χώρας μας αλλά χρειάζεται σημαντικές προσαρμογές και βελτιώσεις για να ανταποκριθεί στις σημερινές και αυριανές ανάγκες και την συμβολή της στην βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσης των πολιτών σε εποχές με τεράστιες προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Σήμερα ζούμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε, κυριολεκτικά πάνω σε κινούμενη άμμο και σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον που μας επηρεάζει και είναι κοντά μας σε ένα μικρό πια κόσμο.

Η αύξηση της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ προβάλλει σαν αναγκαία συνθήκη που μαζί με την εύρεση ΠΟΡΩΝ γίνεται και ΙΚΑΝΗ συνθήκη για να γίνει πιο αποτελεσματική και ικανή η Τ.Α να προσφέρει μια αξιοβίωτη ζωή στους πολίτες της καλύπτοντας νέες ανάγκες που διαρκώς εμφανίζονται σε αυτή την περίπλοκη ζωή που το κύριο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα στις πολυάνθρωπες και συγχρόνως απάνθρωπες πόλεις, είναι η ΜΟΝΑΞΙΑ και η ΑΝΑΣΦΆΛΕΙΑ που αισθάνεται ο πολίτης ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.

Οι μέχρι τώρα απόπειρες μεταρρύθμισης, ήταν αποσπασματικές και δεν στηρίχθηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή για λόγους που όλοι ξέρουμε.

Στην αναγκαία μεταρρύθμισή και εκσυγχρονισμό της Τ.Α θα χρειασθεί να εμπλακούν όλες οι διοικητικές και θεσμικές λειτουργίες του κράτους με αποφασιστική συμμετοχή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ΠΡΕΠΕΙ να αυτονομηθεί, να απελευθερωθεί και να μεταρρυθμιστεί ο θεσμός της Τ.Α.

Ανάγκη για μια εξελιγμένη διακυβέρνηση

Πρέπει να προωθηθεί η πολυεπίπεδη διοίκηση της χώρας με ξεκάθαρους και λεπτομερείς όρους ανάμεσα 1/στο δήμο, 2/ στη περιφέρεια, 3/ τη κεντρική κρατική διοίκηση.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι η τακτοποίηση και το ξεκαθάρισμα των υφιστάμενων αλληλοκαλυπτομένων λειτουργικών και διοικητικών σχέσεων, που καταλήγουν πάντα σε βάρος του πιο αδύναμου κρίκου που είναι η Τ.Α .

Χρειάζεται μια εξελιγμένη ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των τριών θεσμών Κράτος, Περιφέρεια, Δήμος.

Η πολυπλοκότητα των νόμων, η ασάφεια, οι πολλές τροποποιήσεις νόμων και διαταγμάτων, οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα, την επικάλυψή και την αδυναμία σχεδιασμού, την υλοποίησή, την ευθύνη, τη λογοδοσία και επιμερισμό ευθυνών τόσο στη Τ.Α όσο και στους άλλους θεσμούς που την επηρεάζουν και αλληλεπικαλύπτουν τις λειτουργίες της.

Αρμοδιότητες εκχωρήθηκαν στη Τ.Α χωρίς την διασφάλιση πόρων αλλά και της αποτελεσματικότητας της λειτουργείας της.

Το ξεκαθάρισμα ποιος ΚΑΝΕΙ ΤΙ, ΠΟΤΕ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ, ΜΕ ΤΙ ΠΟΡΟΥΣ είναι απαραίτητος όρος για την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα της Τ.Α, στην οικονομία, στην Ανάπτυξη, στο Περιβάλλον, στη Πολιτική Προστασία, στη Χωροταξία, στη Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και πώς όλα αυτά πρέπει να υποστηρίζονται Ψηφιακά.

Ας συμφωνήσουμε ότι επί πλέον, ότι τα ευρύτερα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του Ελληνικού Κράτους επηρεάζουν καθοριστικά την Τ.Α. Η Δημόσια Διοίκηση, η Πολυνομία, η Ενοποίησή Ανόμοιων Περιοχών, η Συχνά Υποκινούμενη και Πολιτικά Ακύρωση των Μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τροχοπέδη για την Τ.Α.

Οι κρίσιμοι τομείς

Υπάρχει έλλειμμα μιας ξεκάθαρης φιλοσοφίας για την χειραφέτησή την ανάπτυξη και τη ουσιαστική διοικητική, πολιτική, οικονομική, οργανωτική αυτοτέλεια της Τ.Α . 1/στο χωροταξικό σχεδιασμό

2/στο περιβάλλον

3/στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων

4/στην πολιτική προστασία

5/στην αγροτική πολιτική

6/στην πολιτική διαχείρισης της αγροτικής γης για τις αγροτικές περιοχές 7/στη διαχείριση της περιουσίας της Τ.Α

8/στον σχεδιασμό της ανάπτυξης και της οικονομίας των πόλεων (υπάρχουν σχετικές έδρες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού)

9/ Στην οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ

10 /Στους οικονομικούς πόρους

11/ Στη εποπτεία, τον έλεγχο τη λογοδοσία

12/Στο ψηφιακό μετασχηματισμό

13/Στη αποτελεσματική διακυβέρνηση

14/ Στη δεοντολογία ,τη διαφάνεια, την απλούστευση διαδικασιών ,και την ουσιαστική διευκόλυνση των ελέγχων

15/Στη επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων

16/ Στην επικαιροποίηση κώδικα διοικητικών υπηρεσιών

17/Στα νέα οργανογράμματα

18/Στην εφαρμογή νέων μοντέλων διοίκησης και λειτουργίας των ΟΤΑ .

Όλα αυτά είναι τα επιθυμητά που πρέπει να διεκδικούμε και να τα κάνουμε εφικτά και εφαρμόσιμα, χρησιμοποιώντας διαρκώς παραδείγματα καλών πρακτικών, καινοτομιών και πράξεων που οδηγούν στην εξέλιξη, της Τ.Α. ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.”

Οι θέσεις και προτάσεις του για το Ηράκλειο Αττικής

  • Υπεράσπισή του δημόσιου συμφέροντος ,του δημόσιου χώρου , και του περιβάλλοντος δηλαδή των πλατειών, την επέκταση των πεζοδρόμων, του πρασίνου ,και των ελεύθερων χώρων.
  • Έλεγχος των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και της οικονομίας της πόλης .
  • Κοινωνική προστασία των ευάλωτων πολιτών.
  • Δημιουργία χώρου συναντήσεων για τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης .
  • Συνεργασία και στήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης μας ,μέσα από προγραμματικές συμφωνίες.
  • Ολόπλευρη και καινοτόμα στήριξη της νεολαίας, με διαρκεί διάλογο.
  • Εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων και τη αξιοποίηση τους στη διαρκεί προσπάθεια για γνώση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων της νεολαίας.
  • Τεκμηριωμένη κριτική και θεραπεία, πράξεων, παραλήψεων και αποφάσεων ,και σε ότι γενικά δεν υπερασπίζεται αποφασιστικά τον δημότη του Ηρακλείου.
  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ: Στο δημότη, ειλικρινή διάθεση για προώθησή της επικοινωνίας μαζί του μέσα σε πλαίσιο αλληλοσεβασμού.
  • Αξιολόγηση των επιχειρημάτων των προτάσεων, και των παρατηρήσεων της ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ και του κάθε δημοτικού συμβούλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά σε όποιο πολιτικό χώρο και εάν ανήκει.
  • Τα σημαντικά έργα απαιτούν συναινέσεις, γόνιμες προτάσεις, και κριτική όταν εντοπίζονται αστοχίες, επισημαίνοντας λάθη, αποσκοπώντας τελικά σε λύσεις, που οδηγούν στο κοινό καλό.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ