Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μεσανατολικό: Επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη – Συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτοστατεί ο Νίκος Δένδιας, όντας ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από τότε που ξεκίνησε ο “πόλεμος”.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και στις 13:45 με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου, ενώ στις 18:45 θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ.

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια, μετά την συνάντησή του με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ‘: «Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄. Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η ΕΕ να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».

Επιπροσθέτως, την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως έχει τονίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, «η προτεραιότητα και το μήνυμα της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: η βία πρέπει να σταματήσει τώρα».

Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, περίπου στις 16.30.

 

Πληθαίνουν οι διεθνείς φωνές και οι προσπάθειες για ειρήνη

Οι διεθνείς φωνές για ειρήνευση στη περιοχή συνεχίζουν πάντως, να πληθαίνουν, ενώ αυξάνονται και οι προσπάθειες για να σταματήσει η αιματηρή σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας σε μια σαφή πρόταση για εκεχειρία και ένα πιθανό μονοπάτι για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, «τρόπους για τη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών ώστε να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM χθες, τονίζοντας πως ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ είπε ότι τα Εμιράτα «στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή, του Χάντι Αμρ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της βίας».

 

[Πηγή: iefimerida.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ