Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Μέτρα… και Μέτρα”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

H κυβέρνηση αντιμέτωπη με την πανδημία που δεν εξαφανίζεται, αντιθέτως μεταλλάσσεται κρατώντας μας σε συνεχή αγωνία, δέλτα γίνεται όμικρον και συνεχίζει να απειλεί τη ζωή μας και των αγαπημένων μας, ικανή να γκρεμίζει τα χρηματιστήρια του κόσμου. Μέσα σε αυτή την τρέλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όλη τη θεωρία συνωμοσίας των ανεμβολίαστων.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει σκληρότερα μέτρα για να σταματήσει ή έστω να ανακόψει τα καθημερινά νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων που είναι υψηλά. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών και πρόστιμο 100 ευρώ, που προβλέπεται κάθε μήνα, για όσους δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16/01. Η αντιπολίτευση επέκρινε το μέτρο λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να δώσει κίνητρα και όχι να τιμωρεί, από την άλλη όταν η κυβέρνηση έδωσε στους νέους χρηματικό κίνητρο για να κάνουν το εμβόλιο, τότε μιλούσε για εξαγορά των νέων, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «χαρτζιλίκι 150 ευρώ». Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση με σοβαρή άποψη ούτε σε ένα τόσο επικίνδυνο θέμα, παρά αντίδραση για την αντίδραση. Μέτρο που όπως φαίνεται αποδίδει αφού την ημέρα που ανακοινώθηκε, κλείστηκαν περισσότερα από 9.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, όταν ο μέσος όρος τις τελευταίες 10 ημέρες ήταν 2.600 ραντεβού την ημέρα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει ομάδες πολιτών, λόγω της αύξησης των τιμών. Συγκεκριμένα: 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Επιπλέον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Έτσι 800.000 πολίτες θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους. Τέλος, το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία.

Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Η Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι δεδομένη ότι θα υπάρξει μέσα στο 2022 και σίγουρα αναμένεται εδώ και καιρό, το ποσό όμως ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Όπως έχει κάνει γνωστό τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, το 2022 θα εφαρμοστεί διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρώτη αύξηση είναι ήδη αποφασισμένη στο επίπεδο του 2%, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022. Συνεπώς, ο άγνωστος Χ της εξίσωσης είναι το ύψος της δεύτερης αύξησης. Έτσι από τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη αύξηση θα «κτιστεί» με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022. Αν όλα πάνε όπως έχουν μέχρι σήμερα προβλεφθεί, τότε ο μισθός των 650 ευρώ θα φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο των 680 ευρώ. Μη ξεχνάμε όμως ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης απρόβλεπτης. Είδαμε ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, όμικρον, ήταν ικανή να ρίξει τα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Οπότε υπομονή, ψυχραιμία και αισιοδοξία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ