Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Μένουμε σπίτι”, της Ζωής Ράπτη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση του κορονοϊού έχει κατακλύσει την υφήλιο και έχει εξελιχθεί πλέον σε πανδημία.

Η χώρα μας, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμά του, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αόρατο εχθρό αλλά όχι ανίκητο.

Η Κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα, οργανωμένα και αποτελεσματικά ώστε να περιοριστεί η διασπορά της μετάδοσης του ιού και για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει καταγράψει χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Η ευρεία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού , «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στόχευσε στην ανάγκη προσήλωσης των πολιτών στους κανόνες ατομικής υγιεινής τους οποίους ,μάλιστα, ανέλυσε διεξοδικά ο ΕΟΔΥ, δίνοντας έμφαση στην ανάληψη ατομικής ευθύνης από τον καθένα μας που συνίσταται όχι μόνο στο να φροντίσουμε να μην αρρωστήσουμε οι ίδιοι αλλά και να μην γίνουμε φορείς και διασπείρουμε τη νόσο στο διπλανό μας παιδί, γονέα, γείτονα ,φίλο, συνεργάτη με πιθανώς δραματικές συνέπειες για όλους μας.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις και επέβαλε αυστηρά μέτρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η Δημόσια Υγεία είναι πάνω από όλα. Μέτρα όπως, το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή μαθημάτων μέσω τηλεματικής, το κλείσιμο των δικαστηρίων, των εμπορικών κέντρων , αλλά και των χώρων διασκέδασης και συνάθροισης του κοινού επιβλήθηκαν άμεσα.

Μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση ανήγγειλε την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας της χώρας με την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ. Επίσης , ανήγγειλε την ενίσχυση με έκτακτη χρηματοδότηση για άλλες έκτακτες δαπάνες όπως εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, δαπάνες για την καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων .

Το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού, όπως και το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός , με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας που υφίσταται ήδη σοβαρό πλήγμα, εξήγγειλε τη δυνατότητα έγκαιρης παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που έχουν κλείσει με κυβερνητικές αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα διατεθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως έμπρακτη αρωγή στις παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Περαιτέρω, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αλλά και η καταβολή των δόσεων δανείων σε συνεπείς επιχειρήσεις τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης , διευκολύνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με παιδιά μέχρι 15 ετών λαμβάνοντας άδεια ειδικού σκοπού , όπου το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών τους. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών τους.

Πάνδημη η κοινωνία την προηγούμενη Κυριακή χειροκρότησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το σπουδαίο έργο που επιτελούν αυτές τις κρίσιμες μέρες, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις άοκνες προσπάθειες τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία, όμως είναι σημαντικό να οπλιστούμε όλοι με υπομονή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Είναι στο χέρι μας να πειθαρχήσουμε με αίσθημα ατομικής ευθύνης, φιλότιμο και γενναιότητα ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει το δύσκολο έργο της και εμείς μένουμε ψύχραιμοι στο σπίτι!

*η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ