Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: 5 στοιχήματα για ηγεμονία στην κοινωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πιο κρίσιμη φάση της θητείας της εισήλθε η κυβέρνηση, καθώς καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις στη δίδυμη κρίση πανδημίας και ενέργειας για να διατηρήσει την ηγεμονία της στην κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να της δίνουν άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου όμως αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες, που θα δίνουν λύσεις και προοπτική.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς οι επόμενοι δύο μήνες τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολοι και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις.

Με βάση τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία οι βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εξής:

1.     Στήριξη του ΕΣΥ: Η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της πανδημίας είναι τεράστια, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα μετάλλαξη «όμικρον» που ουδείς ξέρει πως θα εξελιχθεί. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα κυριαρχήσει το ευνοϊκό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα κρούσματα ναι μεν θα είναι πολλαπλάσια, αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ. Ωστόσο, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, κάτι που σημαίνει ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μονόδρομος.

2.       Ασφαλή σχολεία: Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το πιο δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα αφήσουν τα παιδιά οι γονείς τους που εργάζονται ήταν συνεχώς στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες. Προτεραιότητα είναι τα ασφαλή σχολεία και στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που ελήφθη ήταν η αναθεώρηση των υγειονομικών, ώστε να μη μετατραπούν τα σχολεία σε εκκολαπτήρια του κορονοϊού. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις πάντως, λένε με νόημα ότι οι όποιες αποφάσεις  μπορεί να αναθεωρηθούν εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

3.     «Ασπίδα» στην ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η εισαγόμενη κρίση στην ενέργεια δεν θα είχε περιορισμένη διάρκεια. «Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δίνοντας με τον τρόπο το στίγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ζητούμενο πλέον είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει μόνο με συμφωνίες κυρίων.

4.     Αποφυγή «λουκέτων»: Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μη δεχτούν νέο χτύπημα οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τυχόν νέα «λουκέτα» στην αγορά θα αυξήσουν την ανεργία και θα στείλουν μήνυμα ότι αντί η χώρα να βγει από την κρίση βουλιάζει όλο και περισσότερο σ’ αυτή.

5.     Στήριξη νέων και ευάλωτων: Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στήριξη των ευάλωτων. Εντός του έτους θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στήριξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη νέα γενιά που αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας με  το «πρώτο ένσημο», κάτι που σημαίνει ότι όσοι είναι 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία και προσληφθούν εντός του 2022 θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ  για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.

 

Συνέπεια

Τα στοιχήματα δεν είναι εύκολα, στόχος όμως είναι, να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και η αύξηση των δημοσίων εσόδων να στηρίξει τη δημόσια υγεία και παιδεία.

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Από την 1η Ιανουαρίου ισχύει ακόμη μια δέσμη μέτρων που μειώνει τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα», επισήμανε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για λιγότερους φόρους και καλύτερες θέσεις εργασίας.

 

Τονωτικές ενέσεις

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η κυβέρνηση θα συμπληρώνει τον Ιούλιο, τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι αργά αλλά σταθερά μπαίνει στο τελευταίο έτος της θητείας της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενισχυτικές κινήσεις προς τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τη Ν.Δ. και έκαναν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο που οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη.

 

Πρόωρες κάλπες;

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών θα ακούγονται συνεχώς από εδώ και στο εξής, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ανάλογο αίτημα μέσω του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής.

Το σενάριο όμως αυτό, όσο διαρκεί η πανδημία δεν είναι στις επιλογές του πρωθυπουργού, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να «παίξει» είναι αυτό του φθινοπώρου.

Άλλωστε η τουριστική περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας, ενώ η λογική του φθινοπώρου έχει ως επιχείρημα ότι θα μπει φρένο στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ