Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Απελαύνει η «Όμικρον» – Πότε τελειώνει ο «εφιάλτης» της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης και η Ελλάδα την επέλαση της «Όμικρον» και το ερώτημα που θέτουν οι πάντες είναι πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας.

Η περιπέτεια της 16χρονης που δόθηκε σκληρή μάχη στο «Παπανικολάου» για να σωθεί, καθιστά σαφές ότι οι απατήσεις δεν είναι εύκολες από τη στιγμή που ο ιός μεταλλάσσεται και γίνεται απρόβλεπτος.

Το παράδειγμα της ανήλικης που βγήκε αρνητική σε τρία rapid test που έκανε, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ως προς την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Από την άλλη βέβαια η άρση των περιοριστικών μέτρων στη Νότια Αφρική, τη χώρα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η «όμικρον» γεννά μεγάλες ελπίδες για καλύτερες ημέρες μέσα στο 2022.

Οι επιστήμονες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει, αλλά ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η covid-19 δεν θα εξαλειφθεί τελείως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

-θα περάσει από την πανδημική στην ενδημική φάση με τον ιό να συνεχίζει όμως να κυκλοφορεί ανάμεσα μας για πολλά χρόνια ακόμη,
-οι επιπτώσεις του θα μειωθούν σε μάλλον διαχειρίσιμα επίπεδα και τελικά θα εξελιχθεί σε γρίπη.

 

Χρόνος

Ωστόσο, για να περάσουμε στην  ενδημική φάση χρειάζεται χρόνος, κάτι που γίνεται σαφές από το γεγονός ότι στην παρούσα φάση κυριαρχεί η έξαρση των κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για να περάσει μια λοιμώδης νόσος σε ενδημική φάση θα πρέπει το ποσοστό των μολύνσεων να σταθεροποιηθεί  και ένας φορέας να μολύνει κατά μέσο όρο ένα άλλο άτομο.

Ο στόχος αυτός για την ώρα δείχνει πολύ μακρινός, καθώς η «όμικρον» είναι μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη και οι φορείς μολύνουν περισσότερα του ενός άτομα, γεγονός που αποτυπώνεται στα μαύρα ρεκόρ των κρουσμάτων.

 

Ερωτήματα

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ζήτημα είναι πότε θα περάσουμε στην ενδημική φάση της πανδημίας και πότε θα χτιστεί το περιβόητο «τείχος» ανοσίας που θα σημάνει και το τέλος της περιπέτειας.

Ασφαλής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει από τη στιγμή μάλιστα που και στο παρελθόν διατυπώθηκαν απόψεις του στυλ «βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι» που διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή.

Τα δύο ερωτήματα που θέτουν οι επιστήμονες για την «όμικρον είναι τα εξής:

1. Θα μεταθέσει χρονικά τη μετάβαση στην ενδημική φάση;
2. Θα επισπεύσει την ενδημική φάση μολύνοντας με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, για να αναπτυχθεί ταχύτερα το τείχος φυσικής ανοσίας;

 

Αποδεκτές επιπτώσεις

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαντηθεί για την ώρα, αλλά είναι σαφές ότι άπαντες πλέον είναι περισσότερο προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός ιού που δεν θέλει με τίποτα να μας εγκαταλείψει.

Στην ουσία δηλαδή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον ίο, έως ότου μπει σε ενδημική φάση, όπου ειδικοί Υγείας, κρατικές υπηρεσίες και κοινή γνώμη θα συμφωνήσουν ότι είναι αποδεκτό το επίπεδο των επιπτώσεων του.

Έως τη στιγμή εκείνη όμως ο πλανήτης θα βρίσκεται σε κρίση και τα πάντα θα  κριθούν από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η νέα υπερματοδοτική μετάλλαξη στα συστήματα υγείας.

Για να περάσουμε σε ενδημική φάση  και να μπει τέλος στην οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, θα πρέπει να προσαρμοστούμε πλήρως στον ιό, όπως εκείνος έχει προσαρμοστεί στη ζωή μας.

Από την άλλη βέβαια, η “όμικρον” ναι μεν προκαλεί ηπιότερη νόσηση, αλλά μια μαζική αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών και θανάτων και να καθυστερήσει το πέρασμα στην ενδημική φάση.

 

Το κλειδί

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που θεωρείται το «κλειδί» για αντιμετωπιστεί ο «αόρατος εχθρός».

Την παρούσα φάση, οι εμβολιασμοί -όπως δείχνει και το παράδειγμα της χώρας μας, δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος για έναν ιό που «χτυπά» χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φύλο και ηλικίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο ιός στα συστήματα υγείας και την οικονομία, το βέβαιο είναι ότι κόσμος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τη δράση του ιού, ενώ έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά εμβόλια, θεραπείες, διαγνωστικά τεστ και μάσκες που δημιουργούν ένα πρώτο τείχος ασφαλείας.

 

Αποφυγή συναθροίσεων

Τα εργαλεία μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, με το επιχείρημα ότι η μετάλλαξη «όμικρον» έχει πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία.

Η αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους από τη στιγμή που ενδεχομένως κάποιος είναι ανεμβολίαστος παραμένει αναγκαιότητα, έως τη στιγμή που ο ιός θα περάσει σε ενδημική φάση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ