Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κυριάκος vs Αλέξης: Μπρα ντε φερ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή και την έναρξη των εργασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σοι γνωρίζουν το παρασκήνιο μιλούν για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα, χωρίς όμως να κρύβουν ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός.
Όπως εξηγούν, το λάθος που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή, δίνει άνεση κινήσεων στον πρωθυπουργό, σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης, δεν χρειάζεται να αναζητήσει τις αναγκαίες συναινέσεις, καθώς διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δένει τα χέρια του κ. Τσίπρα.
Το μόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση, είναι η τροποποίηση του άρθρο του Συντάγματος έως τα τέλη Δεκεμβρίου και έτσι ο ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας να εκλέγεται με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας στην προηγούμενη Βουλή -η αλλαγή πέρασε με πάνω από 180 «ναι»-, αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κοντράρει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς η Ν.Δ. διαθέτει άνετη πλειοψηφία 158 βουλευτών και μπορεί να τροποποιήσει το άρθρο για την εκλογή Προέδρου.

Η αλλαγή συσχετισμών οδηγεί σε τρία βασικά συμπεράσματα:

  • Τέλος οι πρόωρες εκλογές: Είναι βέβαιο ότι δεν θα επαναληφθούν όσα έγιναν το 2014, όταν η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έπεσε, λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Τέλος ο Πρ. Παυλόπουλος: Η θητεία του νυν προέδρου τελειώνει τον Ιανουάριο και είναι βέβαιο ότι δεν θα προταθεί εκ νέου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση με τη Ν.Δ. δεν τον είχε ψηφίσει.
  • Πρόεδρος με σφραγίδα Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για τον νέο πολιτειακό άρχοντα και η επιλογή του θα δώσει τα στίγμα της νέας εποχής.

Ενότητα Έθνους
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής Προέδρου βρίσκεται σε δυσχερή θέση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Α. Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν μπορεί να έχει κομματική ταυτότητα  ο πρώτος πολίτης της χώρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην πρότασή του για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, με το επιχείρημα ότι εκτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του και «είναι ένας καλός Πρόεδρος».

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να στριμώξει τον κ. Μητσοτάκη, με τα εξής δύο επιχειρήματα:

  • Ο νυν πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει στο παρελθόν πρόταση με την οποία, αντί να διαλύεται η Βουλή, ο λαός να ψηφίζει μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.
  • Είναι αδιανόητο το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να μην έχει ευρύτατη συναίνεση, λόγω του ότι είναι εκφραστής της ενότητας του Έθνους.

Άτυπη συμφωνία
Στο μπρα ντε φερ με τον κ. Μητσοτάκης, έχει άλλο ένα επιχείρημα το οποίο έχει σχέση με το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσωπο που δεν προερχόταν από το δικό του πολιτικό χώρο.
«Θα κάνει άραγε το ίδιο τώρα και ο πρωθυπουργός;» είναι το ερώτημα που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προεξοφλούν ότι δεν είναι στις προθέσεις του, να τηρήσει την άτυπη πολιτική συμφωνία πολλών χρόνων.

Κλειστά χαρτιά
Στο ερώτημα που θέτουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εάν ο πρωθυπουργός θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο από άλλον πολιτικό χώρο, καθαρή απάντηση δεν υπάρχει ακόμη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτα κλειστά τα χαρτιά του και η μόνη δήλωσή του είναι αυτή από τη ΔΕΘ: «Το ερώτημα πρέπει να τεθεί σε τρεις μήνες. Είναι άδικο για την κυβέρνηση να καλείται να απαντήσει τώρα».

Ονοματολογία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το παρασκήνιο οργιάζει και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επιλογή που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για την ώρα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και έχουν ακουστεί ονόματα όπως του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από την Κεντροαριστερά όπως του Ευ. Βενιζέλου, του Αλ. Παπαδόπουλου και την Ά. Διαμαντοπούλου.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται σε δημοσιεύματα να μην ενδιαφέρεται, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν στην υποψηφιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου, επίσης από την Κεντροαριστερά.

Κεντροαριστερά
Το μπρα ντε φερ όπως γίνεται αντιληπτό αφορά και στην Κεντροαριστερά, χώρο στον οποίο θέλουν να κυριαρχήσουν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας για να επιβάλουν την ηγεμονία τους.
Τυχόν επιλογή από το χώρο της Κεντροαριστεράς, θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να βρει ζωτικό χώρο για μεγαλώσει το εκλογικό του ακροατήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ