Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Κινητοποιήσεις από τους εκπαιδευτικούς για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εκπαιδευτικοί που προχωρούν σε 24ωρη απεργία ζητώντας να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, καθηγητές και δάσκαλοι θα προχωρήσουν στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης σε πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Αντίστοιχες διαδηλώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε επίσης συλλαλητήριο και συναυλία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, δηλαδή την Τετάρτη.

Τα αιτήματα των καθηγητών 

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25 παιδιά, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση τμημάτων, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις μετακινήσεις μαθητών.

Διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που προβλέπει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί «παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες».

Ζητούν επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο στη Βουλή

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές της ΝΔ, κατά, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη στις 10 το πρωί.

Η δεύτερη συζήτηση επί των άρθρων και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, μετά το τέλος των επίκαιρων ερωτήσεων. Εισηγητές επί του πολυνομοσχεδίου είναι ο Βουλευτής Γιάννης Ανδριανός από τη πλευρά της ΝΔ και ο Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ