Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Καταγγελίες για τη φροντίδα των αδέσποτων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα πυρά του φιλοζωϊκού σωματείου «Επαφή» δέχτηκε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής σχετικά με τη μη υλοποίηση του προγράμματος φροντίδας των αδέσποτων ζώων της πόλης. Πρόκειται για μια σειρά υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι στα αδέσποτα, βάσει του πρόσφατου νομοθετικού πλασίου, όπως είναι η υπογραφή σύμβασης με κτηνιάτρους για τις εξετάσεις και τη φιλοξενία των ζώων αλλά και η αγορά του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Ο Πρόεδρος του  Σωματείου «Επαφή», αλλά και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Ελλάδας, κ. Βαγγέλης Παλαιοδήμος, έκανε παρέμβαση για το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Εκεί  στηλίτευσε τη μη εφαρμογή του νόμου από τη Δημοτική Αρχή τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατηγορώντας πως ακολουθεί την πεπατημένη προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Σημείωσε δε πέραν των συμβάσεων με κτηνιάτρους και την αγοράς του εξοπλισμού και την έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών αλλά κι τη μη τήρηση αρχείου δεσποζόμενων ζώων από το Δήμο.  Ο κ. Παλαιοδήμος, αφού ενημέρωσε πως έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, τόνισε πως υπάρχει παράβαση καθήκοντος και προειδοποίησε   πως το σωματείο θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο εφόσον δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Μπαρμπούνης όσο και ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Μπάμπαλος απάντησαν πως και η Δημοτική Αρχή νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν, ήταν σε εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα διαγωνισμός με τέσσερα σκέλη: για να γίνει σύμβαση με κτηνιάτρους, για τη φιλοξενία των ζώων, την αγορά του εξοπλισμού και τέλος τη μεταφορά των ζώων. Ωστόσο, απ’ όλα αυτά θα υπογραφεί άμεσα μόνο η σύμβαση για τη φιλοξενία ενώ για τα υπόλοιπα ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος και θα επαναπροκηρυχτεί. Η Δημοτική Αρχή υπογράμμισε το γεγονός πως υπάρχει κονδύλι 24.000 ευρώ για τα αδέσποτα, διπλάσιο από πέρσι αλλά και πως θα δημιουργηθεί άμεσα Γραφείο Αστικής Πανίδας στο Δήμο που θ ασυντονίζει όλα αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα ο Δήμαρχος ζήτησε από τους φιλόζωους την κατανόησή τους τονίζοντας πως έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις.

“Η διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να εφαρμόσει το νόμο”
Οι εξηγήσεις της Δημοτικής Αρχής φάνηκε πως δεν έπεισαν τους ανθρώπους της «Επαφης» που έβγαλαν ανακοίνωση μετά το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας τη διοίκηση. Σε αυτήν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“…Η ηγεσία του Δήμου ουδέν έπραξε για την εφαρμογή της νομοθεσίας παρά μόνο σε προφορικό επίπεδο δόθηκαν υποσχέσεις οι οποίες και δεν τηρήθηκαν όπως εμφαίνεται και τις οποίες επανέλαβαν για πολλοστή φορά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης χωρίς φυσικά να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου Νέου Ηρακλείου Αττικής, να ανατρέξουν στην από 11-3-2013 ανακοίνωση της τότε αντιπολίτευσης ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, νυν ηγεσίας του Δήμου σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζωών ώστε να συγκρίνουν την συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Λόγω των ανωτέρω και επειδή προκύπτουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες μας”.

Πανελλαδικό φαινόμενο
Εδώ πάντως αξίζει να αναφερθεί πως το πρόγραμμα φροντίδας  αδέσποτων ζώων εφαρμόζεται σε ελάχιστους δήμους, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Παλαιοδήμος απαντώντας σε ερώτησή του xtypos.gr. O ίδιος μας ενημέρωσε πως έχουν κινηθεί διαδικασίες κατά δημοτικών αρχών και σε άλλες περιοχές της χώρας για το θέμα όπως στο Βόλο, στο Αγρίνιο και στη Κοζάνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ