Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Καταγγελίες Βαλασόπουλου για μπλόκο στην αποκατάσταση του Υμηττού

Δημοσιεύθηκε

στις


Για ανεξήγητη συμπεριφορά κρατικών διευθύνσεων  που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του Υμηττού μετά την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου μίλησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Βασίλης Βαλασόπουλος.
Ο κ. Βαλασόπουλος ανέφερε ότι ενώ στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά παρουσία του τότε Αναπλ. Υπουργού ΥΠΑΠΕΝ, κ. Γιάννη Τσιρώνη, και με όλους τους αρμόδιους Δασαρχείο, Διεύθυνση Αναδασώσεων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κλπ, όλοι δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσουν οι εργασίες υλοτόμησης και στήριξης του εδάφους, “από την επόμενη κιόλας ημέρα όλοι εξαφανίστηκαν ή αρνούνται να βάλουν υπογραφές ερχόμενοι μάλιστα σε αντιφάσεις μεταξύ τους”.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε ότι όπως διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στην συνεδρίαση, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες υλοτόμησης, καθαρισμός, δημιουργία κορμοδεμάτων αντιστήριξης κλπ προκειμένου να προστατευθεί το έδαφος και να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πρώτες βροχές και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και σπίτια, αλλά και να προστατευθεί το έδαφος για να μπορέσει το δάσος να αναβιώσει.

Όμως, όπως τόνισε, “από την επόμενη κιόλας ημέρα οι παραπάνω διευθύνσεις βάζουν πλειάδα προσκομμάτων που εμποδίζουν τις διαδικασίες  προστασίας του βουνού”. Οι υπηρεσίες που έχουν στυλώσει τα πόδια και αντιδρούν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι  η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το
Δασαρχείο Πεντέλης.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε ότι ενώ οι προτάσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα σε παλαιότερες πυρκαγιές προέκριναν τη διαδικασία της Αυτεπιστασίας με ανάθεση σε υλοτομικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν τεράστια εμπειρία και αξιοσημείωτο αποτέλεσμα σε ανάλογες εργασίες, οι ανωτέρω υπηρεσίες “προσπαθούν να επιβάλουν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν τελικά από αυτούς στην ανάληψη του έργου”.
Ο κ. Βαλασόπουλος αναρωτήθηκε ποιοί είναι οι λόγοι και τα κίνητρα για την “τουλάχιστον περίεργη” όπως την αποκάλεσε αυτή συμπεριφορά των ανωτέρω διευθύνσεων. Αμέσως μετά τον κ. Βαλασόπουλο τον λόγο πήρε ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θεόδωρος Λαφαζάνος ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας την Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα, ο οποίος επεσήμανε ότι η πυρκαγιά αφαίρεσε την φύτευση που στηρίζει μεγάλους και μικρούς όγκους βράχων που απειλούν άμεσα την Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα και ίσως η πρώτη κιόλας βροχή αποδειχθεί μοιραία και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες αντιστήριξης πριν θρηνήσουμε θύματα.
Η Μονή Αγ. Ιωάννη Καρέα, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και του Καρέα (Δ.Βύρωνα) κινδυνεύουν άμεσα από πλημμυρικά φαινόμενα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στήριξη στον Πρόεδρο
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι και το μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ και δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Ηλιόπουλος, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής κ. Κοκοτίνης, ο τ. Δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού κ. Γκορτζίδης και το μέλος του ΣΠΑΥ και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Θεοδοσόπουλος που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους, συμφώνησαν απόλυτα με την τοποθέτηση αλλά και τις κρίσεις του κ. Βαλασόπουλου.
Όλοι μαζί εξέπεμψαν SOS και κραυγή αγωνίας για τους μεγάλους κινδύνους καταστροφής που διατρέχει ο Υμηττός και ζήτησαν να προχωρήσει ο ΣΠΑΥ στηρίζοντας τον Πρόεδρο – και με τον κίνδυνο των νομικών επιπτώσεων – στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες.
Γι αυτό το λόγο άλλωστε ο κ. Βαλασόπουλος προανήγγειλε πως θα ενημερώσει άμεσα και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ