Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Καλύτερη ζωή”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

 

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία τριάμισι χρόνια αναβαθμίστηκε δώδεκα φορές παρά την ανάγκη αντιμετώπισης των διαδοχικών εξωγενών κρίσεων. Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «ΒΒ» στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική. Με αυτή την εξέλιξη ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης γίνεται ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης και τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα μας ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Το τελευταίο διάστημα κι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι τόνοι ανεβαίνουν, σκάνδαλα αποκαλύπτωνται, παρ’ όλα αυτά το ουσιαστικό για τους έλληνες πολίτες είναι να καταστεί η Ελλάδα ισχυρή οικονομικά, ώστε μια «καλύτερη ζωή» να είναι εφικτή. Βρισκόμαστε ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα όχι από τύχη, αλλά διότι η κυβέρνηση με υπεύθυνη δουλειά, με διορατική στρατηγική, με τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, αλλά και τη συρρίκνωση της ανεργίας, καθώς και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το κατέστησε αυτό εφικτό. Όπως εφικτός πλέον φαίνεται ο εθνικός στόχος της Κυβέρνησης για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Ένα ουσιαστικό βήμα προς μια «καλύτερη ζωή» είναι η μείωση των φόρων, αλλά και ο μετασχηματισμός του κράτους σε ψηφιακό με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είναι 10 δις. ευρώ σε σχέση με το 2019. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 12,1 δις. ευρώ και επί Νέα Δημοκρατία 16,5 δις. ευρώ, χωρίς να έχουν ενταχθεί τα στοιχεία για όλο το 2022. Επίσης η ανάπτυξη από εκεί που ήταν η χαμηλότερη στην ΕΕ και βρισκόταν στο 0,5%, τώρα είναι διπλάσια και κάποιες στιγμές τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης. Όπως και οι εξαγωγές που έχουν φτάσει στο 40% του ΑΕΠ, μετατρέποντας την ελληνική οικονομία σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία.

Η εξωστρέφεια αυτή επιτυγχάνεται με πολλή δουλειά, σχέδιο, προγραμματισμό και στοχευμένες κινήσεις. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, όπου και υπεγράφη Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στις τοποθετήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός μετά τις συναντήσεις του στο Τόκιο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το κάνουν. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται.

Σίγουρα δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να έχει τη δυνατότητα μετατροπής της Ελλάδας της κρίσης στην Ελλάδα των επενδύσεων, στην Ελλάδα της ευημερίας. Όταν όμως υπάρχει θέληση, οργάνωση, σοβαρότητα η μετατροπή γίνεται εφικτή.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ