Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Κάθε ημέρα ανήκει στις γυναίκες”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι παγκόσμια γιορτή, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα. Το ελληνικό πάνθεο ήταν μοιρασμένο, όσον αφορά στα φύλα, ακριβοδίκαια. Έξι ανδρικές θεότητες και έξι γυναικείες. Ακολούθως, ο Χριστιανισμός πλούτισε τις ψυχές μας κι ομόρφυνε τον πολιτισμό μας με την πάνσεπτη μορφή της Παναγιάς, της μητέρας του Χριστού.

Η λαός μας είναι ζυμωμένος, αναθρεμμένος, πλασμένος με πανταχού παρούσα την εικόνα της γυναίκας, που συμμετέχει σε χαρές και λύπες, αγωνίζεται και συνδημιουργεί. Πρέπει αυτή την εικόνα να την ενισχύσουμε και τον ρόλο της γυναίκας να τον αναβαθμίσουμε.
Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι απλό: να κόψουμε κάθε σχέση με συμπεριφορές που υπαγορεύονται από την πίστη μας σε αρνητικά/μειωτικά στερεότυπα.

Ένας από τους πιο μειωτικούς τρόπους συμπεριφοράς, που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος απέναντι στις γυναίκες είναι εκείνος που επιδεικνύει μία διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση όσον αφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους. Επειδή είναι γυναίκες και για κανέναν άλλον λόγο!

Είναι χρέος της πολιτείας προς όλους τους Έλληνες να ρυθμίσει τους κρατικούς θεσμούς αλλά και να ενθαρρύνει την συμπεριφορά μιας αρμονικής και δυναμικής κοινωνίας, που θα λειτουργεί επί ίσοις όροις.

Οι γυναίκες δεν χρειάζονται πατερναλιστικού τύπου προστασία. Δεν είναι πρόσωπα μειωμένου καταλογισμού ή περιορισμένων δυνατοτήτων. Αυτό που ζητούν είναι εκείνο που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι. Να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους. Είναι τόσο απλό, αλλά ορισμένα μυαλά το θεωρούν από δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί – και, ας μην γελιόμαστε, που και που εμφανίζονται περιπτώσεις ανθρώπων, που είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να έχουν οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Ευτυχώς, τέτοιου είδους ιδεοληψίες δεν επικρατούν. Είμαστε αρκετά πιο μπροστά από αυτό το σημείο της κοινωνικής εξέλιξης.

Οι γυναίκες επιθυμούν και αξίζουν ίσες ευκαιρίες για να μπορούν να προσφέρουν περισσότερα∙ στους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, στη χώρα. Και η αρχή απάντων των προσπαθειών στα κράτη είναι η οικονομία. Όπως είπε κι ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «περισσότερο από ποτέ πρέπει να μεριμνήσουμε για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων είναι, βεβαίως, ηθικά ο σωστός δρόμος. Ωστόσο, οι ίσες ευκαιρίες έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν. Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, με όλη τη σημασία της λέξης. Οι οικονομίες στις οποίες υπάρχει ισότητα των φύλων αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες».

Ακολουθώντας τον δρόμο που περιγράφεται από την κοινή λογική αλλά και από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υπηρετηθεί ο τόπος μας και οι άνθρωποί του, κάθε ημέρα μπορεί να είναι μια γιορτή και για τις γυναίκες και τους άνδρες.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ