Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Θερμός» χειμώνας: 3ο κύμα, οικονομία και σκανδαλολογία σφραγίζουν τις εξελίξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα ύψη ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και στο παρασκήνιο όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για πολιτικές εξελίξεις εν μέσω 3ου κύματος κορονοϊού.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομία και προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή κρίση στη θητεία της.
Επί του παρόντος τουλάχιστον, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά οι ισορροπίες είναι πλέον τόσο λεπτές που η ανατροπή μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων, λόγω των λάθος χειρισμών που έγιναν στη β’ φάση, με αποτέλεσμα να φουντώσει ο κορονοϊός σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η αντιπολίτευση ήδη «πυροβολεί» την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι οι ευθύνες θα καταγραφούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική μετά την ανάπαυλα των γιορτών.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της καταλογίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη διαχείριση για να αποφευχθεί η ραγδαία επιδείνωση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου που οδήγησε σε τετραπλάσιους θανάτους σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο.
  • Υπήρξε επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ ήταν σαφής η απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάτι που φάνηκε με το άνοιγμα του τουρισμού.
  • Απέφυγε να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και επέμεινε σε πολιτικές που είχαν ως στόχο τα κέρδη των ιδιωτών.

Μαζικοί εμβολιασμοί
Παρά την σκληρή κριτική της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την πρωτοβουλία και οι κινήσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς που θα έχουν μαζικό χαρακτήρα από τον Ιανουάριο, με στόχο να περιοριστούν οι κίνδυνοι από την πανδημία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι εάν καταφέρουν να περιορίσουν το 3ο κύμα σε ανεκτά επίπεδα θα μπορέσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να βγάλουν νοκ άουτ τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι στρατηγικές
Το στοίχημα δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα ότι θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο 3ο κύμα, καθώς η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Η μια επιλογή είναι να… ξορκίσει το 3ο κύμα, με την ελπίδα ότι θα το προλάβει ο εμβολιασμός.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι να σχεδιάσει μια πολιτική που θα στέλνει το μήνυμα ότι το 3ο κύμα είναι ήδη εδώ.

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν να έχει επιλέξει το δεύτερο δρόμο με το σκεπτικό ότι και 3ο κύμα να μην υπάρξει, το ΕΣΥ θα έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.
Ζητούμενο βέβαιο είναι να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει πράξη, καθώς ο ιός είναι πολύ πιο επιθετικός στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Αγορά
Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα κριθούν οι εξελίξεις δεν είναι άλλο από αυτό της οικονομίας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και αδυνατεί να βρει βηματισμό εν μέσω κορονοϊού.
Οι αναβολές στις πληρωμές, οι αναστολές συμβάσεων στους εργαζόμενους και η επιστρεπτέα προκαταβολή στους επαγγελματίες είναι ασφαλώς μια ανάσα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Η αγορά συνεχίζει να στενάζει, άπαντες πλέον συμφωνούν ότι τα δύσκολα έρχονται και είναι ηλίου φαεινότερο πως τα πάντα θα κριθούν από το σχέδιο της επόμενης ημέρας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Εάν δώσει ελπίδα και προοπτική η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη δεν θα αμφισβητηθεί αλλά σε διαφορετική περίπτωση, ο Α. Τσίπρας θα μπει εκ νέου στο «παιχνίδι».

Σκάνδαλα
Το τρίτο μεγάλο θέμα που θα κρίνει τις εξελίξεις έχει σχέση με υπαρκτά ή φανταστικά σκάνδαλα, που θα χρησιμοποιήσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για να «χτυπήσει» ο ένας τον άλλο.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι καταγγελίες από την κυβέρνηση για τη «βίλα Τσίπρα» στο Σούνιο, που προκάλεσαν οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση.
Το γεγονός πάντως ότι η Ν.Δ. επανήλθε στο θέμα με 10 ερωτήματα όπου μεταξύ άλλων ζητά να μάθει ποιο είναι το μίσθωμα και ποιος του ενοικιάζει τη βίλα, καθιστά σαφές ότι τα όπλα βγήκαν από τα θηκάρια.
Και από τη στιγμή που ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για “λάσπη” και “fake news” εμπλέκοντας τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη στην εναντίον του επίθεση, γίνεται εύκολο αντιληπτό ότι ο “πόλεμος” θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Και μετά τι;
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι παραμένει ζητούμενο τι θα κάνει ο Ερντογάν ο οποίος είναι απρόβλεπτος για τα ελληνοτουρκικά, το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εάν τα πράγματα δεν του πάνε καλά, έχει το περιθώριο ανασχηματισμού με την ελπίδα ότι θα κάνει μια νέα αρχή και εν ευθέτω χρόνο θα μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Σενάριο των εκλογών δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί εν μέσω καραντίνας κάτι που σημαίνει ότι θα αρχίσει να «παίζει» από τον Ιούνιο και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν πάει καλά δημοσκοπικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ