Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορονοϊός παντού: Ο χριστουγεννιάτικος εφιάλτης και η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισορροπία τρόμου δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς μπορεί τα κρούσματα μετά από 37 ημέρες lockdown να έχουν πέσει, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Η επιπέδωση των στοιχείων γίνεται με αργούς ρυθμούς και σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, γίνεται αντιληπτό ότι όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι εάν ανοίξει γρήγορα η κοινωνία, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα εάν κάνει την εμφάνισή του το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο τα κρούσματα, η απάντηση είναι πολύπλοκη και συνδέεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την κοινότητα.
Στην α’ φάση της πανδημίας άλλωστε ελάχιστα ήταν τα αυτοκίνητα και ο κόσμος που κυκλοφορούσε στους δρόμους, ενώ τώρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Πινγκ-πονγκ
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα, ένα διαρκές «πινγκ- πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς και ο ιός να βρίσκει χώρο για να μην περιορίζεται η μετάδοσή του.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τους ασυμπτωματικούς οι οποίοι άθελα τους μεταφέρουν τον ιό, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μην μπορούν να «ηρεμήσουν».

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές φράσεις της λοιμωξιολόγου του «Σωτηρία», Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για τη διασπορά για να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα.

  • «Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown».
  • «Υπάρχει μια μεγάλη «ποσότητα» της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση».

Προσεκτικά βήματα
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολες είναι οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση από τη στιγμή μάλιστα που τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ο «αόρατος εχθρός» να γίνει ακόμη πιο απειλητικός για τη δημόσια υγεία.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στις κινήσεις που θα γίνουν και διαμηνύουν ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις θα ξανακλείσουν.
Το καμπανάκι έχει σχέση με τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αλλά και στον αριθμό των θανάτων που όπως αποδεικνύεται στην πράξη απαιτούν περισσότερο χρόνο.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε πως από τη στιγμή που δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.
Η επισήμανση του καθηγητή αφορά ως επί το πλείστον τη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία τονίζει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, μετά και τις εξελίξεις όλου του προηγούμενου διαστήματος.
Όσον αφορά στα σχολεία προκρίνει το άνοιγμα των δημοτικών, λέγοντας ότι εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο.
«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μόσιαλος.

Ύπουλος εχθρός
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η επιστροφή ακόμη σε μια νέα μερική κανονικότητα αργεί ακόμη, καθώς ο εχθρός είναι τόσο ύπουλος που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω από τη μια στιγμή στην άλλη.
Κατά συνέπεια η περίοδος των γιορτών και το πώς θα συμπεριφερθούμε θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν συνολικά στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα.

Εμβολιασμοί
Η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας είναι ότι σύντομα θα αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, που θα δώσουν ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι άκρως ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο με τον κορονοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονηθεί και το σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές.

Η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής:

  • υγειονομικοί,
  • ευπαθείς ομάδες,
  • άνθρωποι μεγάλης ηλικίας,
  • γηροκομεία και ειδικές δομές.

Γενικός πληθυσμός
Το πότε θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό είναι δύσκολο να το πει κανείς, με βάση τις επισημάνσεις του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.
Όπως εξήγησε είναι πολύ σημαντικός ο χαμηλός αριθμός κυκλοφορίας του ιού για να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός ανθεκτικού στελέχους.
«Εάν επικρατήσει ένα τέτοιο στέλεχος, θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με ραντεβού
Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει με κινητές ομάδες τα γηροκομεία και τις κλειστές δομές για να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι εμβολιασμοί.
Οι πολίτες θα κάνουν εμβόλιο, αφού προηγουμένως κλείσουν ραντεβού, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση. Στη συνέχεια θα αποστέλλεται SMS, το οποίο θα ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου όλοι να εμβολιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ