Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Θερμόαιμοι Γείτονες”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Οικονομολόγου, ΜΒΑ Συμβούλου Επιχειρήσεων Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν σαρανταεπτά χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με μεθοδεύσεις επιβολής της διχοτόμησης της Κύπρου. Εφέτος ο Ερντογάν ακόμα πιο προκλητικά προσπάθησε να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Παρατηρούμε κινήσεις από την τουρκική πλευρά που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή, πέρσι άνοιξε την παραλία των Βαρωσίων κι εφέτος μιλάει για άνοιγμα της πόλης. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων καταδικάστηκε με τον πιο έντονο τρόπο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την διεθνή κοινότητα. Την διάνοιξη της πόλης των Βαρωσίων ανακοίνωσαν οι Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τους εορτασμούς της 47ης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στην ομιλία του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τόνισε πως η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης θα γίνει με την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης ζώνης που διέπει την πόλη, για ένα ποσοστό εδάφους που αναλογεί στο 3,5%. Ο Τατάρ μάλιστα δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων απευθύνοντας στην ουσία κάλεσμα στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενέργεια που δεν θα μπορέσει να αποφύγει, αλλά που η ιστορία μας δείχνει ότι θα χρειαστεί το χρόνο της. Ήδη μιλούν στην ΕΕ και μάλιστα στη Γερμανία να κλείσει το θέμα και να παρθεί η απόφαση μη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι όσο η Τουρκία επιμένει σε τέτοιου είδους βίαιες και προκλητικές κινήσεις, τόσο θα απομακρύνεται από τη Δύση.

Η Κυβέρνηση δήλωσε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε, ότι οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι λόγω των θερμόαιμων γειτόνων που υποθάλπτουν την ειρήνη και την πρόοδο της περιοχής και που έχουμε χρέος να καταστήσουμε σαφές ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τις ΗΠΑ, ΕΕ και γενικότερα από την διεθνή κοινότητα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ