Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

“Θερίζει” η ακρίβεια: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στο μέτωπο της εισαγόμενης ακρίβειας και αναζητά τρόπους προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο χειμώνας θα βάλει “φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών.

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η ανακούφιση των ασθενέστερων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου που κάνει αγώνα δρόμου για να δώσει ανάσες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ήδη εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια που θα τεθούν σε εφαρμογή ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμο μήνα το Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι εάν αναθεωρηθεί εκ νέου ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για ενίσχυση των νοικοκυριών.

Η τόνωση των εισοδημάτων θα γίνει σε δύο επίπεδα:

  • το πρώτο είναι μέσω των φορολογικών ελαφρύνσεων και
  • το δεύτερο μέσω ενισχύσεων (κοινωνικό μέρισμα).

 

Στήριξη

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν πολύ δύσκολα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που περιορίζει εξαιρετικά τις όποιες παρεμβάσεις.

Διάχυτη μάλιστα είναι η αίσθηση ότι η ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού θα γίνει είτε μέσω επιδόματος, είτε εφάπαξ καταβολής -κοινωνικό μέρισμα- σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

 

Δείτε επίσης: «Πυρετός» στο επιτελείο Παπανδρέου: Ποιοι κινούν τα νήματα για να κερδίσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Ένα από τα μέτρα που θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 είναι η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, με το σκεπτικό ότι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να φανεί στις τσέπες των εργαζομένων.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
  • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023,
  • η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

 

Πλεόνασμα

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα να μοιραστεί στους ασθενέστερους, καθώς η οικονομία υπεραποδίδει και διαμορφώνονται συνθήκες για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα με τη μορφή επιδόματος στους ασθενέστερους, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Εάν προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, θεωρείται πολύ πιθανό να λάβουν κοινωνικό μέρισμα τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι όσο και οι υγειονομικοί.

Επίσης, εξετάζεται και η προπληρωμένη κάρτα για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να μπορούν να ψωνίζουν τα αναγκαία αγαθά χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η αύξηση των τιμών.

Στο πρώτο της στάδιο, η παρέμβαση θα έχει ως στόχο να προστατεύσει τα περίπου 275.000 νοικοκυριά που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάτι που μπορεί να γίνει με αύξηση του μηνιαίου ποσού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ