Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η σύγκρουση των δύο κόσμων στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου που αναμένεται να διεξαχθεί εντός του νέου έτους, χωρίς πάντως να έχουν «κλειδώσει» οι ημερομηνίες.

Oσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν  μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάνουν λόγο για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, μεταξύ προεδρικών και κομματικών, με έπαθλο την «καρέκλα» του γραμματέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, προκειμένου να δείξει τον εκλεκτό του, που θα είναι και ο αντ’ αυτού στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συνδυάσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο και την αποδοχή από τους κομματικούς της ριζοσπαστικής τάσης.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιστάσεις από στελέχη που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει πιστός στην παράδοση της κινηματικής Αριστεράς.
Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με θέσεις που εκφράζουν ο κ. Τσίπρας, όσο και τα προεδρικά στελέχη, που θεωρούν ότι μόνο με ανοίγματα σε όμορους χώρους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην εξουσία.
Πρόκειται για δύο αλληλοσυγκρουόμενες κοσμοθεωρίες που αφορούν στην ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι στο συνέδριο θα υπάρξει ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Στο ερώτημα πότε αναμένεται η διεξαγωγή του, σαφής απάντηση ακόμη δεν υπάρχει, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι με τόσο αργούς ρυθμούς, είναι πιθανό να πάει ακόμη και μετά το Μάρτιο.

Επιλογή συνέδρων
Η αβεβαιότητα, εντείνει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα προκύψει από το Συνέδριο και θα εκλέξει το νέο γραμματέα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή των συνέδρων είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τους 151 της νέας Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίοι θα αναδείξουν το νούμερο 2 του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προεδρικοί  ψάχνουν μια συντριπτική πλειοψηφία επισημαίνοντας ότι πρέπει να εκφραστεί το 31,5% του εκλογικού σώματος που προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από το Προοδευτικό Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Οι κομματικοί επιδιώκουν ισχυρή έκφραση και «χτίζουν» συμμαχίες όπως φάνηκε από την κοινή παρουσία του Ν. Φίλη, του Ευ. Τσακαλώτου του Π. Σκουρλέτη σε πρόσφατη εκδήλωση.

Σύγκρουση
Η σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτών δηλαδή που πρεσβεύουν το άνοιγμα στο Προοδευτικό Κέντρο και αυτών που επιμένουν στην ιδεολογική καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αναπόφευκτη.
Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι ποιος θα εκλεγεί νέος γραμματέας, ο οποίος θα κληθεί να εκφράσει τις αποφάσεις του συνεδρίου και κυρίως να αναδείξει το νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ο «Χτύπος» παρουσιάζει κάποια από τα ονόματα που έχουν «πέσει» στα τραπέζια των παρασκηνιακών συζητήσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

  • Πάνος Σκουρλέτης: Έχει δείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, κάτι που έγινε σαφές το καλοκαίρι, όταν ξεπέρασε την επίθεση που δέχτηκε με στόχο την άμεση αντικατάστασή του. Ωστόσο, το κλίμα δεν είναι υπέρ του, καθώς χρεώνεται τις επιλογές που έκανε στις αυτοδιοικητικές εκλογές που οδήγησαν σε βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ως πλεονέκτημα ότι γνωρίζει άριστα τις εσωκομματικές ισορροπίες και βασίζει πολλά στις τοπικές οργανώσεις που απορρίπτουν τα ανοίγματα και τάσσονται υπέρ της ιδεολογικής καθαρότητας.
  • Νάσος Ηλιόπουλος: Το καλό αποτέλεσμα που πήρε στο Δήμο της Αθήνας ανέβασε τις μετοχές του, καθώς ήταν η εξαίρεση στον κανόνα των πολύ χαμηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Το νεαρό της ηλικίας του και η καλή άποψη που έχει ο Α. Τσίπρας για το πρόσωπό του, τού δίνει πόντους και δεν αποκλείεται να προταθεί για γραμματέας.
  • Όλγα Γεροβασίλη: Η ίδια φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση, αλλά έχει ως πλεονέκτημα ότι συνδυάζει υπουργική εμπειρία και θετική απήχηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κ. Τσίπρας θελήσει ένα τέτοιο πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα, θα είναι το μεγάλο φαβορί.
  • Ρένα Δούρου: Θέλει να κάνει ένα δυνατό come back, αλλά το ερώτημα είναι, εάν μπορεί να αναλάβει μια τόσο σημαντική θέση από τη στιγμή που έχει «χρεωθεί» την τραγωδία στο Μάτι. Η ίδια δείχνει διάθεση να διαδραματίσει ρόλο και να παραμείνει ενεργή, κάτι που φάνηκε και από την εκλογή της στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Η έκπληξη
Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κίνηση έκπληξη, με πρόσωπο που δεν έχει κομματικές περγαμηνές.
Το σενάριο για μια επιλογή από το χώρο της Κεντροαριστεράς που θα έχει αναφορές ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει το άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά θα πρέπει να ζυγίσει και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν, εκτός και εάν έχει αποφασίσει την οριστική ρήξη με τους κομματικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ