Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχής και σταθερή”, του Γιώργου Κουμουτσάκου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Γ. Κουμουτσάκου, βουλευτή του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών  με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Υπουργού στο Χ-τύπο

Σε μία εποχή που η Ευρώπη συναντάται με μεγάλες και πρωτοφανείς προκλήσεις όπως οικονομική κρίση, πληθωρισμός, μεταναστευτικό, στασιμότητα ή και μείωση των εισοδημάτων, πανδημία, η Ελλάδα, ως μέρος της Ευρώπης, στέκεται πλέον με ευθύνη και αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η χώρα μας απέδειξε από το 2019 και μετά, την ικανότητά της να ανταποκρίνεται επαρκώς στις επάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από μια δραματική δεκαετία, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα.

Έμπρακτη απόδειξη αυτής της στήριξης των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αποτελεί η ιστορική απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup για τη χώρα μας, στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2022, στην οποία αναγνωρίστηκαν πανηγυρικά, τόσο η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, όσο και οι μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων, ύψους 725 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, καταργείται σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Παράλληλα η κυβέρνηση ακούει με προσοχή τα μηνύματα των καιρών και στέκεται με ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας απαντήσεις με αποφασιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι νοικιάζουν ακίνητα, διατηρώντας μέχρι το τέλος του 2023 το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει αυξήσεις στην αναπροσαρμογή των συμβολαίων που θα μπορούσαν να αγγίξουν το 8%-9%, με βάση τον πληθωρισμό.

Επιβραβεύει τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, για την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση και του Λιμενικού Σώματος για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντάς τους με 600 ευρώ στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου. Οι γιατροί που «έβαλαν πλάτη» στην τραγική περίοδο της πανδημίας, θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους κατά 10%. Επιπλέον, 2.500.000 συνταξιούχοι θα επωφεληθούν με περίπου 8% αύξηση στη σύνταξή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς, κλήθηκαν να στηρίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους κατά την επώδυνη και μακρά διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η μάχη είναι διαρκής. Ωστόσο δεν είμαστε εδώ για να φοβόμαστε το μέλλον. Είμαστε εδώ για να το διαμορφώνουμε με τη σύμπραξη κοινωνίας και πολιτείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ