Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

“Εμφύλιος” στη γαλάζια αρένα της Α’ Αθηνών – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ του “πολέμου”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2023, αλλά και η αγωνία νυν και υποψήφιων βουλευτών που θα δώσουν σκληρή μάχη για μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

Η απλή αναλογική, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στις εκλογικές περιφέρειες έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη να μη νιώθουν σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Α’ Αθηνών που ναι μεν θεωρείται “κάστρο” της Ν.Δ. αλλά θα χάσει μια έδρα λόγω της απογραφής, με αποτέλεσμα το σύνολο των βουλευτών να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για “γαλάζιο εμφύλιο”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν πόσο δύσκολη θα είναι η “μάχη” που έχει ως έπαθλο μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

Στις εκλογές του 2019, η Ν.Δ. λόγω της δυναμικής που είχε αναπτύξει, αλλά και της παράδοσης που διατηρεί στην Α’ Αθηνών, κατάφερε να εκλέξει έξι βουλευτές, καθώς έλαβε το 42,3% των ψήφων, έναντι 31,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις διατηρεί τη δυναμική του πρώτου κόμματος, αλλά είναι σαφές ότι κάποιοι θα χάσουν την έδρα τους, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος από ποτέ.

Στην περίπτωση βέβαια που η Ν.Δ. δεν αναδειχτεί πρώτο κόμμα αλλά δεύτερο, οι έδρες που θα έχει στην Α’ Αθηνών στη Βουλή θα γίνουν τέσσερις, με αποτέλεσμα, νυν και υποψήφιοι βουλευτές να τρέχουν και να μη φτάνουν.

 

Οι εκλεγμένοι

Ειδικότερα, το 2019, εξελέγησαν η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Άγγελος Συρίγος, η Φωτεινή Πιπιλή και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Λόγω της διαγραφής του κ. Μπογδάνου, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το πρόβλημα για τους “γαλάζιους” βουλευτές, δεν είναι και τόσο σημαντικό, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

 

Ο νέος “παίχτης”

Ο νέος “παίχτης” που ρίχνεται στη “γαλάζια αρένα” της Α’ Αθηνών δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Πιερακάκη, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός μάλιστα ότι θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι και επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθιστά σαφές ότι είναι από τα φαβορί της Α’ Αθηνών.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν πώς όχι μόνον είναι δεδομένη η εκλογή του, αλλά θα δώσει “μάχη” και για την πρωτιά, την οποία διεκδικούν, ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα καταγράφει και ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να “ζυγίζει” τις επιλογές του.

Εάν δεν κερδίσει μια θέση στο Επικρατείας της Ν.Δ. και οριστικοποιηθεί η απόφασή του για τη “γαλάζια αρένα” της Α’ Αθηνών, ο πήχης του ανταγωνισμού θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά, καθώς έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων.

 

Οι… μετρήσεις

Ο “γαλάζιος εμφύλιος” βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχουν ήδη αρχίσει οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί μέσω δημοσκοπήσεων, σχετικά με νυν βουλευτές που θα χάσουν την έδρα τους, λόγω του δεν πρόκειται να μπουν στην πρώτη πεντάδα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης όχι μόνον ξέρουν να δίνουν μάχες, αλλά έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και να τις κερδίζουν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο που ως διεθνολόγος ανέβασε τις “μετοχές” του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την Φωτεινή Πιπιλή που καταφέρνει να κερδίζει μάχες.

 

Αυτοδιοικητικοί

Τη δική τους μάχη, εάν βέβαια “κλειδώσουν” οι υποψηφιότητές τους αναμένεται να δώσουν μια σειρά από στελέχη που προέρχονται ως επί το πλείστον από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν τη δική τους δυναμική.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκπληξη δεν αποκλείεται να έρθει και από στελέχη που έχουν ιδιαίτερη δυναμική όπως για παράδειγμα η Άννα Ροκόφυλλου που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι αντιδήμαρχος Αθηναίων.

Η υποψηφιότητά της για την Α’ Αθήνας “κλείδωσε” το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, γεγονός που στέλνει μήνυμα ότι η υποψηφιότητα της θα “παίξει” πολύ δυνατά.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας. ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος.

 

Συσπείρωση

Σε κάθε περίπτωση ο πήχης του ανταγωνισμού μπαίνει ψηλά και αυτό θεωρείται θετικό για τη Ν.Δ. αφού και η συσπείρωση θα ανέβει και ψηφοφόροι από άλλα κόμματα μπορούν να έλθουν.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι βουλευτές με καλό όνομα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν ψήφους και να χαρίζουν πρωτιές στο κόμμα τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ