Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Η Μυρσίνη και η «ζαριά» του Τσίπρα για τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμηχανία και προβληματισμό προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η «βόμβα» που έσκασε με τη Μυρσίνη Λοΐζου και ανέτρεψε τους σχεδιασμούς που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και παρά τις δηλώσεις κατευνασμού και υποβάθμισης του θέματος, επιβεβαιώθηκε το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Κοινό μυστικό είναι ότι το Μαξίμου έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, αφού ουδείς μπορεί να στηρίξει επιλογές που έχουν σχέση με είσπραξη σύνταξης από μια πεθαμένη μητέρα για 5,5 χρόνια.
Εάν προσθέσει κανείς και εξαιρετικής σπουδαιότητας θέματα όπως το Μάτι ή το Μακεδονικό, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ένα… θαύμα για να γυρίσει το παιχνίδι.
Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει και το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη και στην παρούσα φάση όπως λέγεται στο παρασκήνιο, πρέπει να λειτουργήσει ως χαρτοπαίχτης, να δει δηλαδή, πώς θα σώσει μια παρτίδα, που δεν μπορεί να κερδίσει.
Το δίλημμα για εθνικές εκλογές το Μάιο ή τον Οκτώβριο είναι υπαρκτό, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του ότι θα εξαντληθεί η τετραετία.
Στην παρούσα φάση η αλλαγή ατζέντας δείχνει να είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό και θα επιχειρήσει να το κάνει μέσω των κόκκινων δανείων.
Η κατάθεση του νέου πλαισίου στη Βουλή είναι δηλωτική των σκέψεων από το Μαξίμου, αλλά είναι αβέβαιο εάν το «χαρτί» θα βγει  λόγω των ενστάσεων από τους Θεσμούς.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει κάλπες το Μάιο με το επιχείρημα ότι «δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε», αλλά ρόλο θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός.
Με αυτά τα δεδομένα, το δίλημμα για κάλπες το Μάιο ή τον Οκτώβριο είναι υπαρκτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζυγίσει τις αποφάσεις που θα λάβει.

Βαριά ήττα
Σε εσωκομματικό επίπεδο, η πίεση προέρχεται ως ένα βαθμό από αυτούς που εκφράζουν φόβους για βαριά ήττα και υπενθυμίζουν το πάθημα του Αντώνη Σαμαρά με τις ευρωεκλογές του 2009.
Όπως υποστηρίζουν, προσφυγή στις κάλπες το Μάιο θα οδηγήσει σε συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον φέρει πιο κοντά με όσους τον στήριξαν στις εκλογές του 2015.
Εκτίμησή τους είναι ότι το δίπολο δεξιά -αντιδεξιά, θα μαζέψει τις απώλειες καθώς θα προκαλέσει σοκ σε ψηφοφόρους του Κέντρου, που δεν επιθυμούν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία.
«Όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση, είναι τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί ή άλλα όπως η προστασία της α’ κατοικίας, που δίνουν αφήγημα εξόδου από την κρίση στην κυβέρνηση.

Ευρωπαίοι εταίροι
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που γίνεται ακόμη πιο εμφανής με την παροχολογία, τη χαλάρωση και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ευρωπαίους εταίρους.
Η Κομισιόν και το Βερολίνο δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις της κυβέρνησης και εκφράζουν φόβους για εκτροχιασμό της οικονομίας, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για όλη την Ευρώπη.
Οι εταίροι θέλουν ένα success story για την Ελλάδα και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι θα επιθυμούσαν να διαπραγματευτούν με την επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.
Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε γίνει και το 2014, όταν είχε προεξοφληθεί η ήττα του Αντώνη Σαμαρά και οι εταίροι προτιμούσαν να συνεννοηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα κυβέρνηση.

Αξιωματική αντιπολίτευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκλογές και προετοιμάζει το κόμμα του για τετραπλές εκλογές το Μάιο, καθώς γνωρίζει ότι όλα είναι ανοικτά.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον ίδιο και θέλει να την εκμεταλλευτεί, αφού ξέρει ότι μπορεί να χάσει τον αέρα νίκης εάν το αποτέλεσμα της κάλπης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία.
Για το λόγο αυτό, το σφυροκόπημα θα είναι μέχρι τελικής πτώσης, για να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να πάει το Μάιο σε εκλογές και ο ίδιος να κερδίσει την αυτοδυναμία.

«Πόλεμος»
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του, είναι ικανός να φέρει τα πάνω κάτω στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στον «πόλεμο» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των σκανδάλων προκειμένου να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του.
Θα επιχειρήσει επίσης να καταστήσει σαφές ότι αυτός είναι που βγάζει τη χώρα από την κρίση των μνημονίων και την επαναφέρει στο δρόμο της κανονικότητας και της ανάπτυξης.

Το ρίσκο
Τα χρονικά περιθώρια βέβαια που έχει στη διάθεσή του είναι ελάχιστα και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα θελήσει να ρισκάρει τώρα ή να περιμένει έως τον Οκτώβριο.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ελεγχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές και εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να βιαστεί.
Εκτιμούν μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς θα κυριαρχούν τα θετικά μέτρα και το Μακεδονικό θα έχει ξεχαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ