Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο Δ.Σ. Βύρωνα για το κόστος ανακαίνισης των παιδικών χαρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης απάντησε σε ερώτηση της συλλογικότητας ΕΝΑΡΓΕΙΑ αναφορικά με το κόστος ανακαίνισης 12 Παιδικών Χαρών του Δήμου Βύρωνα.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

«Αγαπητοί συνάδελφοι στην οφειλόμενη απάντηση προς το Δ.Σ. και τη συλλογικότητα «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» (κ. Βούρτση) με θέμα «οι παιδικές χαρές κόστισαν κατά 1/3 λιγότερα χρήματα και εκφράζονται αμφιβολίες και για τα δαπανηθέντα ποσά», έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Η ΕΝΑΡΓΕΙΑ δεν έκανε τον κόπο να μας ζητήσει την μελέτη η οποία συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία βάσει της οποίας εκτελέσθηκε το έργο. Εάν είχε ζητήσει την μελέτη θα διαπίστωνε ότι η έρευνα που έκανε και τιτλοφορείται «έρευνα-σοκ-βίδα-βίδα το κόστος των ανακατασκευασθέντων παιδικών χαρών» που ενεργήθηκε από μέλη της κίνησης πολιτών και διήρκεσε… έξι ολόκληρους μήνες, είναι διάτρητη.

Οι Παιδικές χαρές που ανακαινίστηκαν το προηγούμενο διάστημα από το Δήμο Βύρωνα, ήταν συνολικά 12. Ο προϋπολογισμός της δαπάνης για τις 4 από αυτές που χρηματοδοτήθηκαν από το πράσινο ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 198.000 € και για τις οκτώ, που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, ήταν 980.000 €.

Η μελέτη των οκτώ παιδικών χαρών που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία Βύρωνα, εγκρίθηκε από όλα τα αρμόδια – θεσμικά όργανα (οικονομική επιτροπή Δημοτικό Συμβούλιο, Αποκεντρωμένη, ελεγκτικό συνέδριο (δύο φορές) και τέλος Περιφέρεια)

Στην έρευνα της η ΕΝΑΡΓΕΙΑ, αναφέρεται μόνο: στην αγορά οργάνων των παιδικών χαρών, δαπέδων ασφαλείας, χρώματα, βίδες, ποτιστικοί σωλήνες, κάγκελα, δένδρα για παρτέρια κ.α.

Δεν συμπεριλαμβάνει όμως, εσκεμμένα,  το κόστος  σημαντικών στοιχείων της μελέτης όπως:

  1. Πολλά όργανα που τοποθετήθηκαν είναι εισαγωγής (Φιλανδία Γαλλία) άρα μεγάλο κόστος μεταφορικών και κόστος προμήθειας.
  2. Αναφέρεται στην Εταιρεία VEGGA SPORT η οποία είχε καλές τιμές, δεν αναφέρουν όμως τι κόστος έδωσε για την μεταφορά, συναρμολόγηση, για το μπετόν των βάσεων και την διετή συντήρηση!!!
  3. Δεν αναφέρουν το κόστος της πιστοποίησης των χώρων το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του έργου.
  4. Το κόστος των φωτοβολταϊκών (προμήθεια και εγκατάσταση, κατασκευή βάσεων των φωτιστικών).
  5. Το κόστος της επισκευής του αρδευτικού συστήματος.
  6. Το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης του νέου φυτικού υλικού.
  7. Το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των μεταλλικών χυτοσιδηρών σχαρών.
  8. Το κόστος των μεταφορικών, της εγκατάστασης, της συναρμολόγησης και της διετούς συντήρησης των οργάνων και δαπέδων ασφαλείας.
  9. Το κόστος των εργασιών συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού (υπάρχουσας περίφραξης, πέργολες βαφή τοιχείων κ.α.)
  10. Το πραγματικό κόστος των εργατικών (μεροκάματα και εισφορές ΙΚΑ).
  11. Επιπλέον υπάρχει μια αυθαίρετη κοστολόγηση της περίφραξης χωρίς να αναφέρεται η περιγραφή της που κοστολόγησαν στα 1.080 €. Η υπάρχουσα περίφραξη είναι 25 μέτρα μασίφ, γαλβανισμένη και ηλεκτροστατικά βαμμένη.
  12.  Το κόστος των δαπέδων ασφαλείας δεν είναι σταθερό αλλάζει αναλόγως του πάχους των πλακιδίων. Έχουν τοποθετηθεί πλακίδια πάχους 4 εκ. έως 8 εκ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος της παιδικής χαράς πλησίον της Ντάνκαν βάση μελέτης είναι: 100 τ.μ. × 54,5 = 5.450 € λιγότερα από όσα υπολογίζονται στην «εμπεριστατωμένη έρευνα» (6.240 €).
  13. Εργολαβικό όφελος 18% και απρόβλεπτα 15%

Η επικαλούμενη σύγκριση

Στην έρευνα που έκανε η ΕΝΑΡΓΕΙΑ για το θέμα των Παιδικών Χαρών, επικαλείται και συγκρίνει το κόστος της ανακαίνισης των Παιδικών Χαρών του Βύρωνα με το αντίστοιχο κόστος  για την κατασκευή δέκα παιδικών χαρών στο Δήμο Λασιθίου που στοίχησαν 300.000 €. Στο θέμα αυτό μάλιστα γίνεται εκτεταμένη αναφορά από τον κ. Σουλιώτη και τον κ. Βούρτση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είχαν την ευθιξία να αναζητήσουν την μελέτη και να την συγκρίνουν με την μελέτη των παιδικών χαρών του Δήμου μας. Εμείς επικοινωνήσαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Λασιθίου και την πήραμε.

Παραθέτουμε λοιπόν παρακάτω πίνακα με το περιεχόμενο των δύο μελετών. ¨όπως φαίνεται ξεκάθαρα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η μελέτη του δήμου Βύρωνα,  δεν έχει καμία σχέση ούτε ποσοτικά, ούτε και ποιοτικά με την μελέτη του Λασιθίου.

Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι η μέθοδος της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ είναι παραπλανητική. Ψεύδος επαναλαμβανόμενο γίνεται πιστευτό.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Βούρτσης δεν «στοχάζεται», όπως λέει, αλλά διακατεχόμενος από μια στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, συκοφαντεί χωρίς σοβαρά επιχειρήματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ