Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ηράκλειο Αττικής: Καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό – Αβάσιμες αιτιάσεις απαντά ο δήμος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράταξη της αντιπολίτευσης “ΑΚΕΠ Συνεργασία” με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελή Βλασσόπουλο εξέδωσε ανακοίνωση – καταγγελία εις βάρος του δημάρχου της πόλης, κ. Νίκου Μπάμπαλου.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η “ΑΚΕΠ Συνεργασία” αναφέρεται σε επιστολή – καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών (Σ.Σ. Την δημοσιεύουμε στη συνέχεια) στην οποία καταγγέλλεται ότι στην Διακήρυξη του έργου για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, προϋπολογισμού 2.235.000 ευρώ, υπάρχουν όροι – απαιτήσεις οι οποίες «…ομοιάζουν φωτογραφικές…» και ζητείται η ματαίωση του διαγωνισμού.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΑΚΕΠ έχει ως εξής: “Ενημερωθήκαμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών (ΠΕΔΜΕΔΕ) την ύπαρξη Επιστολής – Καταγγελίας της προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου. Στην Επιστολή αυτή στην ουσία καταγγέλλεται ότι στην Διακήρυξη του έργου «Ανακατασκευή κτιρίου στο Ο.Τ. 216 για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου», προϋπολογισμού 2.235.000 ευρώ, υπάρχουν όροι – απαιτήσεις οι οποίες «…ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ…» και ζητείται, για αυτόν το λόγο, η ματαίωση του διαγωνισμού, ο οποίος έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 22-5-2020.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτείται ο δήμαρχος να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις ως προς το για ποιον λόγο συμπεριλήφθηκε στην Διακήρυξη ο σχετικός όρος, ο οποίος πράγματι περιορίζει δραστικά και υπέρμετρα τον πραγματικό και ελεύθερο ανταγωνισμό, προς βλάβη των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου, άνευ αντίστοιχου ουσιαστικού οφέλους.
Επίσης, επειδή από την εξέλιξη αυτή, διασύρεται σε Πανελλαδικό επίπεδο συνολικά ο Δήμος Ηρακλείου, θεωρώ ότι απαιτείται από το σύνολο των δημοτικών Παρατάξεων να τοποθετηθούν ως προς το άμεσο θέμα της ματαίωσης του εν λόγω Διαγωνισμού.
Παντελής Βλασσόπουλος.”

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών
Προς: Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Νικόλαο Μπάμπαλο
Κοινοποίηση: Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη
Θέμα: Διακήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου κατασκευής του έργου «Ανακατασκευή κτιρίου στο Ο.Τ. 216 για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής»
Κύριε Δήμαρχε,
Είμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών μελών της Ένωσής μας, Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, για τις επιπλέον απαιτήσεις που εμπεριέχονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου υλοποίησης του έργου του θέματος και συγκεκριμένα: Στην παρ. 22Δ. παρ. β. με τίτλο «Τεχνική και Επαγγελματική Ικανότητα» αναγράφεται ότι οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό «πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο εκτελεσθέντων έργων κατά την προηγούμενη πενταετία για έργα συναφούς αντικειμένου με το αντικείμενο της σύμβασης, ήτοι έργα ενίσχυσης και αποκατάστασης κτιρίων, που λειτουργούν ως χώροι πολιτιστικών υποδομών, ως προς τις κατηγορίες Οικοδομικά και Ηλεκτρομηχανολογικά».
Οι ως άνω απαιτήσεις είναι υπερβολικές και ομοιάζουν φωτογραφικές, γεγονός, που προφανώς δεν επιθυμεί η Αναθέτουσα Αρχή. Η εμπειρία ενίσχυσης και αποκατάστασης κτιρίων, ως προς τις αναφερόμενες ως άνω κατηγορίες εργασιών, αποκτάται από την προηγούμενη εκτέλεση παρομοίων έργων, ανεξαρτήτως της χρήσεως των κτιρίων, αν, δηλαδή, λειτουργούν ως χώροι πολιτιστικών υποδομών ή έχουν άλλη χρησιμότητα.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 75 παρ. 1 Ν. 4412/2016 «Οι αναθέτουσες αρχές περιορίζουν τις όποιες απαιτήσεις συμμετοχής σε εκείνες που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλίζεται ότι ο υποψήφιος διαθέτει τις εκ του νόμου απαιτούμενες προϋποθέσεις, τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες καθώς και τις τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες για την εκτέλεση της υπό ανάθεση σύμβασης».
Γίνεται αντιληπτό ότι, στην περίπτωση του υπό δημοπράτηση έργου, η προσθήκη της προαναφερόμενης απαίτησης, έχει ως αποτέλεσμα το μη νόμιμο αποκλεισμό των καθ΄ όλα ικανών να εκτελέσουν το έργο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του ΜΕΕΠ, που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία, περιορίζοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε τη ματαίωση του διαγωνισμού την προγραμματισμένη ημερομηνία, την απαλοιφή του επιπλέον όρου και τη διεξαγωγή του με τρόπο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού και χωρίς να περιορίζει υπέρμετρα το δικαίωμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων που πληρούν τα νόμιμα κριτήρια.
Για την ΠΕΔΜΕΔΕ,
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΔΑΚΤΥΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Θ. ΚΑΣΣΕΛΑΣ.”

Άμεση η απάντηση του Δήμου
Ανακοίνωση σχετικά με τις ενστάσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ που υιοθέτησε η “ΑΚΕΠ Συνεργασία” εξέδωσε ο δήμος Ηρακλείου Αττικής τονίζοντας πως οι διαδικασίες που ακολούθησε ήταν νόμιμες και ενημερώνει ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα στις αιτιάσεις της εταιρείας που διατύπωσε επιφυλάξεις, καταδεικνύοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές δεν έχουν καμία βάση.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του δήμου έχει ως εξής: “Το σύνολο των διαδικασιών για την Ανάδειξη του έργου: “ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΟΤ216 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ” στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής είναι νόμιμο.
Είναι απολύτως σύμφωνο με τις κείμενες διατάξεις και έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα στις αιτιάσεις της εταιρείας που διατύπωσε επιφυλάξεις, καταδεικνύοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές δεν έχουν καμία βάση (υπ΄ αρ. 8307/18-05-2020 έγγραφο το οποίο είναι αναρτημένο στον χώρο Συνημμένα Προκηρυγμένου Διαγωνισμού του ηλεκτρονικού διαγωνισμού με α.α. συστημ. 89744(ΕΣΗΔΗΣ) και έχει σταλεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους).”
Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει προσφέρουν για άλλη μια φορά κακές υπηρεσίες τόσο στην σωστή ενημέρωση όσο και στους κατοίκους της πόλης.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ