Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Επιστροφή στην κανονικότητα”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα εξέρχεται από την επικίνδυνη ζώνη της πανδημίας και επανέρχεται στην κανονικότητα. Τα σχολεία άνοιξαν, η εστίαση λειτουργεί ξανά, οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί σταδιακά αίρονται, η τουριστική περίοδος σύντομα εκκινεί και επισήμως και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση περιορισμού της δραστηριότητάς τους ενισχύονται από το κράτος.

Δεν καταστραφήκαμε, όπως θα έλπιζαν μερικοί, δεν γονατίσαμε, η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο. Επιπλέον η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Αυτό δεν το λέει η κυβέρνηση αλλά η διεθνής αγορά.  Πριν από λίγες ημέρες, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας την βαθμολογία του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BB» από «BB-»! Αυτό, φυσικά, δεν είναι σύμπτωση, ούτε προπαγάνδα, αλλά πραγματικότητα.

Σε αμιγώς υγειονομικό επίπεδο η εικόνα είναι εξίσου θετική με εκείνην της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Την στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.700.640 εμβολιασμοί. Η δε χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση στην Ευρώπη σε εμβολιασμούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Μόνο την 10η Μαΐου έγιναν 113.024 εμβολιασμοί. Από τον συνολικό αριθμό έχουν γίνει 2.507.242 εμβολιασμοί της 1ης δόσης και 1.277.825 εμβολιασμοί της 2ης δόσης. Εξάλλου δεν αφήσαμε πίσω τις ευπαθείς ομάδες, αλλά αντιθέτως προτεραιοποιήσαμε τους εμβολιασμούς τους, με διάταξη που ψηφίσαμε στη Βουλή με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εμβολιαστεί 8.492 ψυχικά ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό. Πλέον, στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της covid-19 έχουν προστεθεί και τα εμβόλια της Johnson & Johnson και μέχρι και τον Ιούνιο θα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, αφού μέχρι τότε θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-30, εφόσον παραδοθούν οι συμφωνημένες ποσότητες. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουμε στη διαφάνεια και στην στήριξη των πιο ευάλωτων, όχι με λόγια αλλά με χειροπιαστά έργα. Όποιος πολίτης επιθυμεί να παρακολουθήσει τα δεδομένα της εξέλιξης των εμβολιασμών μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker.

Η μόνη υποχρέωσή μας για να βοηθήσουμε τη συλλογική προσπάθεια είναι να έχουμε πάντα κατά νου την «αλφάβητο» της πρόληψης, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος με την καθοδήγηση των ειδικών: οι μάσκες, η αποφυγή συγχρωτισμού με μεγάλες ομάδες ανθρώπων, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας μέχρι την οριστική νίκη εναντίον της πανδημίας.

Η κ. Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην θέλει την κανονικότητα επειδή εκείνη –άγνωστο για ποιους λόγους- την ταυτίζει με την… ακροδεξιά (χαρακτηρίζοντας έτσι ως ακροδεξιούς τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη μας, που επιδιώκουν την κανονικότητα) αλλά η Νέα Δημοκρατία αυτήν την κανονικότητα αγωνίζεται να επαναφέρει στη ζωή των Ελλήνων. Ο λαός μας αξίζει την κανονικότητα και την προκοπή. Όλοι μαζί θα τα  καταφέρουμε!

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ