Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει οριστικά πίσω του

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα χρόνια της παντοδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα, την εποχή δηλαδή που ήταν πρωθυπουργός, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου».

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 και το κόμμα του από τότε δεν κατάφερε να πλησιάσει δημοσκοπικά τη Ν.Δ.
Το ερώτημα που τίθεται όλο και περισσότερο σήμερα, είναι «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει οριστικά πίσω του» ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να ξανακάνει ελκυστικό προϊόν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση στο δίλημμα δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που η πανδημία δεν του έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συνέδριο, που θα άλλαζε άρδην τις ισορροπίες στην Κουμουνδούρου.
Η προσπάθεια ανανέωσης με στόχο να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο πρόσωπα της νεότερης γενιάς, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε αντιπολιτευτικό βηματισμό.
Μια ατυχής δήλωση στελεχών, όπως ο Παύλος Πολάκης και εσχάτως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τους αρμούς της εξουσίας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε την Κουμουνδούρου σε θέση άμυνας.
Εάν προσθέσει κανείς και την αριστερίστικη ρητορική κάποιων στελεχών, που ήταν σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη γραμμή, γίνεται σαφές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος σε δημοσκοπικό επίπεδο.

Ο… Πάμπλο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και αντιλαμβάνεται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει κινδυνεύει να βουλιάξει ή και να έχει την τύχη των Podemos στην Ισπανία.
Τα δύο κόμματα άλλωστε έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και η βαριά ήττα που υπέστησαν στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, αποτελεί καμπανάκι και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει τη φράση «αποτύχαμε» που αναγκάστηκε να πει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, για να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την πολιτική ζωή της Ισπανίας.
Με αυτό ως δεδομένο, η ανανέωση δείχνει να είναι μονόδρομος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις σε εσωκομματικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες.

Φυγή προς τα εμπρός
Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για να σταματήσει η στασιμότητα και η φθορά και να γίνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν έχουν ως στόχο το φρεσκάρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ανάδειξη στελεχών από τη νεότερη γενιά στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη Ν.Δ.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι πολλά στελέχη αδυνατούν να αρθρώσουν αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνεται αντιληπτός.
Το τεχνοκρατικό προφίλ μάλιστα που διαθέτουν πολλά στελέχη της Ν.Δ., μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Επόμενη ημέρα
Και εδώ βρίσκεται η ουσία των τομών που έχει σχεδιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα της υλοποίησής τους, για να χτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ σύντομα κεντρικό ρόλο θα αποκτήσουν στελέχη της νεότερης γενιάς που συνδυάζουν:

  • τον πολιτικό λόγο και
  • το τεχνοκρατικό προφίλ.

Πρώτη γεύση
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη μια πρώτη γεύση των προθέσεων του, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα στελέχη του επιτελείου του που ανήκουν στη γενιά των 35-45.
Μεταξύ αυτών των στελεχών είναι ο εξ’ απορρήτων Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος και ο οικονομικός του σύμβουλος Τάκης Κορκολής.
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν τέτοια στελέχη ή εάν είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, εκτίμηση είναι ότι «υπάρχουν και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία».
Υπενθυμίζουν μάλιστα τις περιπτώσεις της Έφης Αχτσιόγλου, του Γιώργου Τσίπρα, του Κώστα Ζαχαριάδη και του Αλέξη Χαρίτση, που κατάφεραν να κερδίσουν το σεβασμό των παλαιοτέρων στελεχών.
«Όπως τα κατάφεραν αυτοί, έτσι μπορούν να τα καταφέρουν και άλλοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους δοθεί ρόλος και θα στηριχθούν», λένε με νόημα πηγές της Κουμουνδούρου.

Πασοκογενείς
Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι τι θα κάνει και με τους λεγόμενους πασοκογείς, στελέχη δηλαδή που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, που για την ώρα τουλάχιστον δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Περιπτώσεις όπως αυτή του Γιάννη Ραγκούση είναι η εξαίρεση, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα αυτών των στελεχών είναι ανεπιθύμητα στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο όμως ότι υπάρχει κινητικότητα στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. λόγω των εσωκομματικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
Η διεύρυνση άλλωστε προς το χώρο της Κεντροαριστεράς αποτελεί στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, εάν έχει άδοξο τέλος το φλερτ με τους πασοκογενείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ