Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εμφύλιος στην Κουμουνδούρου: Κάλπη – καταλύτης για το πολιτικό μέλλον Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επόμενη ημέρα στρέφουν οι πάντες το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τις χαμηλές εκλογικές πτήσεις και τις βαριές ήττες από τη Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι θα εισέλθει σε φάση παρατεταμένης εσωστρέφειας.

Η άτυπη εκεχειρία λήγει αύριο το βράδυ και η ανακοίνωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, θα σηματοδοτήσει την έναρξη σκληρών αντιπαραθέσεων για το μέλλον και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η συζήτηση αυτή έχει ήδη αρχίσει και το ερώτημα είναι εάν η σύγκρουση των τάσεων θα οδηγήσει και σε οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. ‘Έως τώρα τα στελέχη των διαφόρων ρευμάτων απέφυγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, καθώς γνωρίζουν πώς η παραμικρή λάθος κίνηση θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε από την πρώτη στιγμή φρένο στην εσωστρέφεια, με την απόφασή του να απαγορεύσει τις ομιλίες άλλων στελεχών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την ήττα της 21ης Μαΐου και μετά τηρήθηκε μια στάση πειθαρχίας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέφυγε κάθε σχόλιο που θα ερμηνευόταν ως αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη που είναι και η πιο σκληρή έχει σχέση με το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να γίνει πεδίο οξύτατης εσωτερικής σύγκρουσης.

 

Το ποσοστό

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι “καταλύτης” για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό που θα είναι λίγο πάνω ή κάτω από το 20.08% που έλαβε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, τότε ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

“Είναι άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 18%-20% και άλλο ένα 15%-16%, που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ”, εξηγούσε στον “Χτύπο” στέλεχος του προεδρικού μπλοκ.

Συνεργάτες του μάλιστα επαναλαμβάνουν όσα έχει πει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ότι δηλαδή “δεν πρόκειται να λιποτακτήσει”, αλλά είναι σαφές ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικής σημασίας.

 

Ιδεολογική συζήτηση

Στο παρασκήνιο πάντως, οι ζυμώσεις και οι μυστικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των τάσεων, έχει ως αφετηρία όχι ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει το άνοιγμα στο Κέντρο, με στόχο να μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, που βρίσκεται η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Από την άλλη βρίσκονται όσοι επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν μπορεί να απεμπολήσει τα ιδεολογικά του πιστεύω και τις αξίες του.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια συζήτηση που δεν έγινε το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεν ήττα από τη Ν.Δ. αλλά το ποσοστό που πήρε ήταν 31,6% και όχι 20,08% όπως έγινε στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Το μεγάλο ιδεολογικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε κάτω από το χαλί, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν είχε διάθεση ρήξης, αλλά σύνθεσης προκειμένου να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Η ώρα της σύγκρουσης

Η συζήτηση αυτή όμως τώρα θα ανοίξει έστω και βίαια, κάτι που σημαίνει ότι η ώρα της σύγκρουσης μεταξύ “Προεδρικών” και “Ομπρέλας” έχει φτάσει και το ερώτημα είναι ποιες δυνάμεις θα υπερισχύσουν.

Το στρατόπεδο των προεδρικών και πασοκογενών, θα επιμείνει στη ανάγκη για μετατόπιση σε πιο κεντροαριστερές θέσεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συναντήσει ξανά την κοινωνία και να επιβεβαιώσει ότι είναι κόμμα εξουσίας,

Το στρατόπεδο της “Ομπρέλας” θα επιμείνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “πλήρωσε” το άνοιγμα στο Κέντρο και οφείλει να επιστρέψει στις θέσεις του για να ανακτήσει τη δυναμική του στα λαϊκά εισοδήματα και τη νέα γενιά.

Η φράση “πρόεδρε άλλαξέ τα όλα”, έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και πιο έντονα από τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί στις λογικές του 3%.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τις οργανώσεις για τις οποίες λένε με νόημα, ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει περιθωριοποιηθεί.

Τα στελέχη της “Ομπρέλας” θα επιμείνουν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να “κινηθεί αριστερά”, για να ανακτήσει την ηγεμονία του χώρου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων.

 

Ο Γόρδιος Δεσμός

Στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας παραμείνει στην ηγεσία, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, σε ένα συνέδριο αρχών και θέσεων που τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο.

Εάν όμως ο ίδιος αποσυρθεί από την ηγεσία, τότε το τοπίο θα είναι διαφορετικό και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τάση που θα κυριαρχήσει στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ