Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι ισορροπίες & οι συσχετισμοί μετά τη θεομηνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα διαμόρφωσε η θεομηνία που σάρωσε τη Θεσσαλία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ανακατευτεί η εσωκομματική τράπουλα.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές τους και δίνουν έμφαση στην ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τραγωδία που βιώνει η χώρα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την ανατροπή στον προγραμματισμό των υποψήφιων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της ανατροπής στην αυριανή εκλογική διαδικασία.

Όπως εξηγούν η αναβολή που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

Στο ερώτημα εάν θα εκλεγεί αρχηγός σήμερα ή θα χρειαστεί 2ος γύρος στις 24 του μήνα, ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση, λόγω της ρευστότητας που έχει διαμορφώσει η εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως για τους υποψήφιους και τα στελέχη είναι η συμμετοχή, καθώς ο προβληματισμός που υπήρχε πριν από τη θεομηνία έχει ενταθεί, όπως είναι λογικό.

«Πως να πειστεί ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει όταν τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη φοβερή καταστροφή της Θεσσαλίας», αναρωτιόταν στον «Χτύπο» στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Δεν απέκλειε μάλιστα η συμμετοχή να είναι πολύ χαμηλή και εξηγούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι θετική ως προς την προσπάθεια της νέας ηγεσίας για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η εσωκομματική τράπουλα έχει ανακατευτεί εκ νέου μετά το πρώτο γερό σοκ της υποψηφιότητας Κασσελάκη, που έφερε τα πάνω κάτω στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

 

Τα αντανακλαστικά

Το πρώτο ερώτημα που έθεταν οι περισσότεροι τις προηγούμενες ημέρες ήταν ποιους υποψήφιους ευνοεί και ποιους ζημιώνει η αναγκαστική μετάθεση της εσωκομματικής διαδικασίας.

Σαφής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες, είναι όμως προφανές ότι τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι υποψήφιοι θα παίξουν το ρόλο τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου, για παράδειγμα δεν άλλαξε απλώς το πρόγραμμά της, αλλά φρόντισε να μεταβεί από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές του Βόλου για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους κατοίκους.

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα της αναβολής των εκλογών, καθώς έστειλε το μήνυμα ότι είναι αδύνατο να γίνουν όταν η χώρα δοκιμάζεται.

 

Το ερωτηματικό Κασσελάκης

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο μοναδικός από τους υποψήφιους που είχε αρνητική θέση ως προς την αναβολή των εκλογών ήταν ο Στ. Κασσελάκης, κάτι που δεν αποκλείεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Ο κ. Κασσελάκης φέρεται να υιοθετούσε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη άμεσα από νέο αρχηγό για να πάει στη ΔΕΘ, καθώς είναι με την πλάτη στον τοίχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στελέχη που είναι αντίθετα με την υποψηφιότητα του, υπογραμμίζουν ότι θα χάσει τη δυναμική που εμφανίζει και θα «ξεφουσκώσει», λόγω του ότι δεν έχει θέσεις και προτάσεις γι’ αυτά τα θέματα.

«Η καθυστέρηση των εκλογών δεν εξυπηρετεί τα σχέδια του», έλεγε στον «Χτύπο» στέλεχος της Ομπρέλας και υπογράμμιζε ότι οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα στραφούν σε άλλες υποψηφιότητες.

 

Τεχνοκρατική υποψηφιότητα;

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που τονίζουν ότι τη «μάχη» θα την κερδίσει όποιος υποψήφιος καταφέρει να επιδείξει τεχνοκρατικό προφίλ.

Οι θιασώτες αυτής της άποψης, εξηγούν ότι οι διαδοχικές καταστροφές στη χώρα, αναδεικνύουν τις «μαύρες τρύπες» του επιτελικού κράτους που έχτισε ο κ. Μητσοτάκης.

.Σημειώνουν μάλιστα ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τη νέα ηγεσία με βασικά κριτήρια την τεχνοκρατική επάρκεια και την  πολιτική πείρα, που απαιτούν οι εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες.

 

Το φαβορί και οι νέες συμμαχίες

Πολλά θα κριθούν από τις συμμαχίες που διαμορφώνουν οι δύσκολες συνθήκες στη Θεσσαλία, αν και το πλέον πιθανό είναι πως θα ξεδιπλωθούν στο 2ο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

 Στην παρούσα φάση κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του προβλέψεις και εκτιμήσεις, άπαντες όμως συμφωνούν – με εξαίρεση τον κ. Κασσελάκη-, ότι φαβορί στον α’ γύρο είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Στελέχη που είναι κοντά στον Ευ. Τσακαλώτο, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα περάσει στον β’ γύρο, λόγω του ότι έχει τη στήριξη «Ομπρέλας».

Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι ο φόβος να αναλάβει τα ηνία του κόμματος ο κ. Κασσελάκης, ίσως οδηγήσει πολλά στελέχη στο να στραφούν έστω και την τελευταία στιγμή στην κ. Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά στον Νίκο Παππά, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του αναγνωρίζουν ότι «ψαρεύουν» στην ίδια δεξαμενή με τον κ. Κασσελάκη, θεωρούν όμως απολύτως εφικτό το στόχο της 2ης θέσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση όπως εξηγούν όλα είναι ανοικτά με το σκεπτικό ότι θα αλλάξουν και οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων και η μάχη θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ