Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (16/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Αυξημένο κατά 2,7% ήταν το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο εφέτος υπήρξε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο εφέτος σημειώθηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 2% σε ετήσια σύγκριση, ενώ μεταξύ των τριμήνων δεν υπήρξε μεταβολή. Ενώ πέρυσι, η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο ήταν 7,1% σε ετήσια σύγκριση και 0,5% σε τριμηνιαία.

 

  • Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ υποχρεώνει άπαντες να εκδίδουν αποδείξεις που θα εκτυπώνουν πάνω και κωδικό, ώστε να ελέγχεται άμεσα η γνησιότητά τους, είτε από εφοριακούς υπαλλήλους είτε από τους πελάτες. Ήδη έχουν υποχρεωθεί αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών στην έκδοση αποδείξεων με QR code, αλλά από την 1η/11/2023 επεκτείνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον τύπο αποδείξεων που εκδίδουν στις συναλλαγές τους. Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά. Μέσω αυτής οι χρήστες των κινητών διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη. Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική η απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν OnLine στην Εφορία την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει, ενώ θα λαμβάνουν και αμοιβή, ανάλογη με το ύψος της συναλλαγής και μέχρι 2.000 ευρώ.

 

  • Στο 2,7%, από 2,5% τον Ιούλιο, αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να αγγίζουν το 10,7%. Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις μεταξύ άλλων στα εξής προϊόντα: Ψωμί και δημητριακά 6,6%, Κρέατα- γενικά (9,7%), Ψάρια- γενικά (6,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,9%), Έλαια και λίπη (12%), Φρούτα- γενικά (10,7%), Λαχανικά- γενικά (17,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,5%), Ένδυση και υπόδηση (6,9%), Ιατρικά προϊόντα (2,1%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (78,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Ηλεκτρισμό (6,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (4,2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,4%).

 

  • Ένα νέο TAXIS με σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες (και χρήση τεχνητής νοημοσύνης) που θα μπορούν να παρέχουν στην εφορία το προφίλ μαζί με μια ανάλυση κινδύνου για κάθε φορολογούμενο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το σχέδιο αυτό μάλιστα εντάχτηκε για χρηματοδότηση ύψους 131, 5 εκατ ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει να φτιάξει το νέο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS – TAXISNET- ELENXIS)».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ