Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

” Είναι ο μεγάλος χαμένος ο Ερντογάν;”, του Βασίλη Φρανκ Γκουτμάχερ

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Βασίλη Φρανκ Γκουτμάχερ, Συμβούλου Στρατηγικής & Επικοινωνίας στο Χ-τύπο

Είναι ο μεγάλος χαμένος ο Ερντογάν; Η Τουρκία τελικά δεν επικύρωσε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, και όπως φαίνεται πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής δύναμης εντός αυτού.

Η Άγκυρα φαίνεται να μη κέρδισε στη πραγματικότητα έδαφος έναντι της Αθήνας.
Είδαμε μια αναδίπλωση της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ, ιδίως μετά τη τελευταία ρητορικής της, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά αυτά που επιθυμούσε.

Μήπως τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποίησε ‘’επικοινωνιακά τρικ’’ για εσωτερική κατανάλωση;

Βλέπουμε ότι στην 4η παράγραφο της συμφωνίας αναφέρει ότι η Φιλανδία και η Σουηδία θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις Κουρδικές Οργανώσεις στη Συρία και το κίνημα του Fetullah Gulen και δεν γίνεται καμία αναφορά για σύνδεση αυτών των οργανώσεων με τη τρομοκρατία, κάτι που ήταν βασικό αίτημα από τη πλευρά της Άγκυρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην 8η παράγραφο γίνεται αναφορά στη δυνατότητα για έκδοση υπόπτων τρομοκρατίας και από τις 2 χώρες προς την Τουρκία μόνο με τη τήρηση των Ευρωπαϊκών Συμβάσεων. Στην ίδια παράγραφο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η έντονη επιθυμία της Άγκυρας να έχει συμμετοχή στη Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια αλλά και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οποιαδήποτε στήριξη των 2 χωρών σε αυτό το αίτημα θα είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα αφού η Τουρκία πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πράγμα δύσκολο.

Και ξαναρωτώ, μήπως ο Ερντογάν  προσπάθησε να δημιουργήσει πολιτικό ανάχωμα     για να ανασυρθεί από την κατρακύλα του στις επικείμενες εκλογές;

Και μπορεί η αντιπολίτευση να αναφέρει οτι η Τουρκία τα πήρε όλα όσα ήθελε όμως βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει πως η Άγκυρα δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικάνους πολίτες προκειμένου να άρει τις μέχρι τώρα αντιθέσεις της και όπως έχει αποδειχθεί δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας ούτε για την άρση των κυρώσεων των Ρωσικών S400 ούτε για αγορά νέων F35.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί και κρατάει Θερμοπύλες και ας αφήσουμε τα κακώς κείμενα που δεν βοηθάνε αρχικά εμάς σαν έθνος και κατ’ επέκταση την εξωτερική μας πολιτική.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ