Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Συζήτηση για τα κρούσματα στη πόλη – Η επεξήγηση Χαρδαλιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (11/5) βρέθηκε η λίστα Χαρδαλία και τα κρούσματα κορωνοϊού στη Ν. Ιωνία, με τη δήμαρχο να ενημερώνει το σώμα για την επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα συζητήθηκε και η ετοιμότητα των σχολείων ενόψει της επανεκκίνησης των μαθημάτων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλίας σε ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι ανάμεσα στους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική είναι και αυτός της Ν. Ιωνίας, με 35 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η Νέα Ιωνία βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους που «παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω της ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό αριθμό του γενικού πληθυσμού».

Ένα γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τόσο την δημοτική αρχή και τις παρατάξεις όσο και τους κατοίκους της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικές παρατάξεις “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και “Ενότητα για την Ν. Ιωνία”, ζήτησαν με επιστολή τους την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.

Στο Δ.Σ. συζητήθηκαν αναλυτικά τα λεγόμενα του κ. Χαρδαλιά αλλά και η γενικότερη η εικόνα της Ν. Ιωνίας την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα. Μάλιστα τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενδεικτικό του προβληματισμού που δημιουργήθηκε, εντός και εκτός συμβουλίου, από τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Δ. Θωμαϊδου: “Ο κ. Χαρδαλιάς με διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας” 

Η δήμαρχος κα Θωμαϊδου ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία που είχε με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, όπως και ότι το επιδημιολογικό ενδιαφέρον εστιάζει στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. «Από την πρώτη στιγμή ο δήμος μας και οι υπηρεσίες του κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την ασφάλεια των εργαζομένων και των δημοτών μας. Όλο αυτό το διάστημα η κεντρική διοίκηση, ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Προστασία καθοδήγησαν και συνεχίζουν ακόμα να καθοδηγούν τους ΟΤΑ στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στον άμεσο χώρο ευθύνης μας δεν είχαμε κανένα κρούσμα.

 Εγώ προσωπικά επικοινώνησα με τον κ. Χαρδαλιά στις 7/5, ο οποίος μου είπε ότι δεν συντρέχει λόγος καμίας ανησυχίας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη κάνουμε, άλλωστε, ο αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πολύ μικρός. Τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και προέρχονται από κάποιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που έγιναν στη πόλη, όπως και κάποια ταξίδια. Το υγειονομικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι όμως που δεν αφορά τον δήμο αλλά τους ειδικούς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επανειλημμένως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα στη πόλη μας» ανέφερε η δήμαρχος.  

Π. Μανούρης: «Ατυχές γεγονός η συγκεκριμένη δήλωση Χαρδαλιά» 

Στη σχετική τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανόυρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ατυχές το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία τοποθετήθηκε με αυτόν τον τρόπο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόκειται για μία αόριστη δήλωση όσο και να ευσταθεί υπό την έννοια των αριθμών, η οποία δεν έλυσε ένα πρόβλημα αλλά δημιούργησε ένα άλλο. Εμείς σαν παράταξη διαφωνούμε με αυτό που είπε, όπως το είπε, ατεκμηρίωτα. Μάλιστα έχει αναπτυχθεί μία παραφιλολογία για την σημασία των συγκεκριμένων δηλώσεων τόσο στην Ν. Ιωνία όσο και σε άλλους δήμους. Ουσιαστικά η δήλωση αυτή φόβισε τον κόσμο».

Χ. Κανλής: «Η δήλωση αυτή έβαλε πολλά επιπλέον προβλήματα στη Ν. Ιωνία»

Από πλευράς «Ενότητας για την Νέα Ιωνία» τοποθετήθηκε ο κ. Κανλής, ο οποίος καταδίκασε με τη σειρά του την σχετική δήλωση Χαρδαλιά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ατυχής χαρακτηρισμός του κ. Χαρδαλιά έβαλε πολλά επιπλέον προβλήματα στη πόλη, προβλήματα επανένταξης μετά την καραντίνα, σπέρνοντας ένα νέο κύμα φόβου και ερωτημάτων στους κατοίκους. Ήταν μία κίνηση που τελικά “σαμπόταρε” και την αγορά της Ν. Ιωνίας η οποία μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά».

Επίθεση Χαρδαλιά σε δημάρχους: Αντί για δηλώσεις να κάνουν αυτό που πρέπει

Πρέπει να σημειωθεί πώς σήμερα (13/5) ο κ. Χαρδαλιάς εξαπέλυσε επίθεση σε δημάρχους που δήλωσαν ότι έμαθαν για κρούσματα στην περιοχή τους από την τηλεόραση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες καλό θα είναι να κάναμε αυτό που πρέπει πριν ώστε να μην παρουσιαστούν πολλά κρούσματα στις περιοχές μας», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών έπραξε αυτό που έπρεπε».

Τα σχολεία της Ν. Ιωνίας είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα Αλατσίδου μίλησε στον Χ-Τύπο για τα σχολεία και την ετοιμότητα τους ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Η κα Αλατσίδου επισήμανε ότι έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα κτήρια και έχει ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Έχουμε ήδη παραδώσει μάσκες μία χρήσεως στα σχολεία, γάντια και αντισηπτικά, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητοι καθαρισμοί ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν του μαθητές. Επιπλέον έχουμε παραδώσει υφασμάτινες μάσκες για όλους τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, όπως και τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Τα σχολεία της Ν. Ιωνίας είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Είμαστε σε στενή επαφή με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς για οτιδήποτε χρειαστούν, με βασικό στόχο να νιώθουν μία μεγαλύτερη ασφάλεια τα παιδιά» σημείωσε.

Μ. Καναβός: «Ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν είναι παιδαγωγικά ορθός»

Ο διευθυντής στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Μιλτιάδης Καναβός μίλησε στον Χ-Τύπο για την επιστροφή των μαθητών και τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία. «Η προσέλευση τις 2 πρώτες μέρες, η οποία έγινε σε υποτμήματα -άλλοι μαθητές την Δευτέρα άλλοι μαθητές την Τρίτη- ήταν κοντά στο 60%, το ποσοστό αυτό ωστόσο μειώθηκε τις επόμενες μέρες. Εμείς έχουμε χωρίσει τις τάξεις σε υποτμήματα, έχουμε δύο εισόδους και εξόδους στις αίθουσες και τα διαλύματα γίνονται σε ξεχωριστές αυλές, ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό με τα μέτρα αυτά αποδιοργανώνεται πλήρως η ομαλή λειτουργία του σχολείου” σημείωσε ο κ. Καναβός και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ προσωπικά αλλά και οι καθηγητές είχαμε ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων. Ανησυχούμε πιο πολύ για την Α’ και τη Β’ τάξη, ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι παιδαγωγικά ορθός. Ουσιαστικά δέκα μέρες θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι το τέλος γιατί έρχονται μέρα παρά μέρα στο σχολείο. Παιδαγωγικά δεν φαίνεται να μπορεί να ωφελήσει κάπου. Επίσης υπάρχει ανησυχία και για τους καθηγητές, πολλοί εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι ενώ κάποιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή μέλη των οικογενειών τους.»

Σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν παρθεί από το υπουργείο και τον δήμο: “Από το υπουργείο Παιδείας μας έχουν έρθει οδηγίες οι οποίες αναφέρονται τόσο στην καθαριότητα όσο και σε παιδαγωγικά θέματα. Για τον δήμο μπορούμε να πούμε ότι έχει καταβάλει προσπάθειες και σε αυτό το κομμάτι έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, στο σχολείο μας τουλάχιστον. Φυσικά τα προβλήματα των σχολείων δεν είναι μόνο αυτά, χρειάζονται πιο ουσιαστικές αλλαγές για να αλλάξει όψη.” 

Διαβάστε αναλυτικά τι επισήμανε ο κ Καναβός για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη χρήση κάμερας στα σχολεία εδώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ