Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επίθεση Χαρδαλιά κατά δημάρχων: Αντί για δηλώσεις να κάνουν αυτό που πρέπει

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίθεση σε δημάρχους που δήλωσαν ότι έμαθαν για κρούσματα στην περιοχή τους από την τηλεόραση εξαπέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε δεικτικά, σημειώνοντας ότι υπήρξε κι εκείνος αυτοδιοικητικός: «Αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες καλό θα είναι να κάναμε αυτό που πρέπει πριν ώστε να μην παρουσιαστούν πολλά κρούσματα στις περιοχές μας», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών έπραξε αυτό που έπρεπε».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει στις 3 Μαΐου ο κ. Χαρδαλιάς, «στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31. Από αυτούς τους δήμους, 7 – ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου», είχε προσθέσει τότε, με πολλού από τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών να αντιδρούν, τονίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την επίθεση, υποστήριξε ότι «η ανωνυμία του ασθενή σε σχέση με τα προσωπικά του δεδομένα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», προσθέτοντας ότι  «κάθε φορά που χρειάστηκε να συνδράμουμε κάποια περιοχή, ήρθαμε σε επαφή με τους αιρετούς». Μάλιστα, ανέφερε μία περίπτωση ανακοίνωσης κρούσματος νέου ανθρώπου σε συγκεκριμένο δήμο (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει) όπου, όπως είπε, επικράτησε «κατάσταση πανικού και με εντολή δημάρχου τοποθετήθηκε περιπολικό έξω από το σπίτι του ανθρώπου αυτού».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούμε στην διαχείριση της ιχνηλασίας και της διαχείρισης των κρουσμάτων. Και επειδή έχω υπάρξει αυτοδιοικητικός, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το δικαίωμα του ασθενή ο οποίος νοσεί, σε σχέση με την ανωνυμία του και τα προσωπικά του δεδομένα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Από εκεί και πέρα, όποτε χρειάστηκε επιχειρησιακά να μιλήσουμε με Δημάρχους ή με Περιφερειάρχες για ζητήματα διαχείρισης, το πράξαμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ζητήματα που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα, είναι ζητήματα τα οποία δεν βοηθούμε ούτε στο να δημιουργούνται καταστάσεις πανικού. Υπήρξαν περιοχές, σας θυμίζω, που διέρρευσε μέσα από τα Αστυνομικά Τμήματα ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ότι υπήρχε κρούσμα και δημιουργήθηκαν καταστάσεις πανικού. Υπήρχε περιοχή που με εντολή του Δημάρχου, έξω από συγκεκριμένο νοσούντα ασθενή, νέο άνθρωπο, τοποθετήθηκε περιπολικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν, ούτε την εξέλιξη της προσπάθειας μας στην πανδημία και ταυτόχρονα να σας θυμίσω το εξής: κάθε φορά, το ξαναλέω, που χρειάστηκε να συνδράμουμε, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικοί, στο κομμάτι αυτό ήρθαμε σε επαφή και κάναμε όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα.

Από κει και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια προσέγγιση επιδημιολογική, προφανώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το ξεκαθάρισα. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις πρώτες μέρες της πρώτης φάσης των 42 ημερών. Σε κάθε περίπτωση, όπου είχαμε πολλά κρούσματα, έχει ένα ενδιαφέρον επιδημιολογικό σε σχέση με τα φορτία και τους πολλαπλασιαστές στην περιοχή.

Θα συνιστούσα αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες, νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, να κάνουμε γενικά αυτοκριτική για το τι έκαναν, όχι αφού παρουσιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά για να μην παρουσιαστούν τα κρούσματα, σε όλη την Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών, των εμπλεκομένων, νομίζω έπραξε αυτό που έπρεπε. Και είμαι σίγουρος ότι ανεξάρτητα από το πού έμαθε οποιοσδήποτε τα διάφορα κρούσματα στην περιοχή του, όλοι έχουν κάνει αυτό που πρέπει ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ