Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Δύο Κόσμοι – Διπλή Ψήφος Εμπιστοσύνης”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η πανδημία παραμένει στη χώρα κι εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί, μα και να μας λυπεί, αφού καθημερινά μετράμε αρκετούς θανάτους. Την ίδια στιγμή η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία και έγινε αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων με αποκορύφωμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Πρόταση η οποία τελικά απορρίφθηκε με 156 ψήφους.

Τη στιγμή που κατέθετε την πρόταση μομφής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς του κόσμου, η JPMorgan, ανακοίνωνε την εξαγορά μέρους μίας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών, της Viva Wallet, προσφέροντας κεφάλαια άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού ανακοίνωνε τις προθέσεις της τράπεζας να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα καθώς και ότι έχει επιλέξει η JPMorgan την Ελλάδα ως βάση για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης ανακοινώθηκε ότι κάθε εργαζόμενος της εταιρείας θα λάμβανε αθροιστικό μπόνους σε μετρητά, αλλά και σε δικαιώματα μετοχών, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ. Κάποιες τέτοιες στιγμές είναι σαν να ζούμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Μία χώρα που ψάχνει για υπαίτιους, ένα κυνήγι μαγισσών και ταυτόχρονα μία χώρα που προχωράει που παίρνει τα εύσημα από το εξωτερικό όχι μόνο στα λόγια, αλλά έμπρακτα αφού μεγάλες επιχειρήσεις αποφασίζουν να έλθουν και να επενδύσουν εδώ. Να επενδύσουν στην Ελλάδα του 2022 που γυρίζει σελίδα, που οι ομοιότητες με την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης πλέον είναι ελάχιστες.

Η επένδυση της JP Morgan αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία και μία νέα ευκαιρία προόδου. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο συγκεκριμένος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως, επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet. Μία ακόμα επένδυση που θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο.  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ: Τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι  16,1% τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά οι άνεργοι ήταν  624.858, σημειώνοντας μείωση κατά 121.560 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (-6,3%). Οι απασχολούμενοι έφτασαν στους 4.087.369 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 208.940 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (+5,4%) και κατά 54.950 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 (+1,4%).

Οι κόσμοι διαφορετικοί, αντίρροπα τα μηνύματα, από τη μία στο εσωτερικό της χώρας η ακρίβεια, ο καθημερινός αγώνας, οι δυσκολίες που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, μας προβληματίζουν και ίσως κάποιες φορές μας απογοητεύουν. Ενώ από την άλλη, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό μας ενθαρρύνουν, δίνοντας στη χώρα ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας και τους πιο δύσπιστους να αναρωτιούνται: «Λες κάτι να αλλάζει;»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ